Sastojci sagorevača - Men`s Health

Sastojci sagorevača

Poslednjih godina primećen je izuzetan porast potrošnje tih “magičnih” pilula, odnosno sagovača masti, što upućuje na pitanje: da li su zaista delotvorni? Odgovor na to pitanje nije jednostavno da ili ne.

Sagorevači masti zaista ubrzavaju metabolizam, ali samo od 4 do 5 odsto. Za osobu koja dnevno unese  2000 kalorija, oni predstavljaju dodatnih 80 do 100 kalorija. Dakle, ako ste iz ishrane isključili 500 kalorija, to ne pravi nikakvu razliku. Poređenja radi, čaša vina ima oko 120 kalorija, a pogačica ili kolač može da vas unazadi  za 500.

Pre svega, glavna prednost sagorevača masti ne leži toliko u sposobnosti da sagore masti, već u suzbijanju osećaja gladi i pružanju dodatne energije. Taj dodatna energija (uglavom iz kofeina), pomaže sportistima da završe trening čak i kada su jako gladni i iscrpljeni. Tako da ako ste na dijeti, kofein može biti pravi dar za vaše raspoloženje i nivo energije.

Delotvornost sagorevača masti, logično, zavisi, od sastojaka. Slede ocene svih tipičnih sastojaka, kako bismo vam dali ideju šta da tražite prilikom kupovine pilula:

Pre svega, ako piše “revolucionarna tehnologija” ili “zaštićena formula” to znači da ne možete saznati koliko je kojeg sastojka u proizvodu, pa vam preporučujemo da izbegavate takve proizvode.

Sa druge strane, većina dijatalnih pilula sadrže kofein ili zeleni čaj, kompleks vitamina B, taurin ili johimbin. Neke supstance su zaista delotvorne, ali nisu čudotvorni lekovi. Krenimo redom.

KOFEIN
Kofein pomaže da potrošite više masnih kiselina prilikom vežbanja. Prisutan je u gotovo svim sagorevačima jer je jeftin, a daje i energiju. Ocena 5!

EFEDRA
Ova supstanca je izuzetno efikasna u stimulianju metabolizma i razlaganju masnih kiselina. Trenutno je zabranjena za korišćenje, ali definitivno zaslužuje visoku ocenu 5!

JOHIMBIN
Johimbin može biti od pomoći jer izaziva veću termogenezu i lipolizu (razlaganje masnog tkiva). Međutim, neki ljudi imaju nepovoljne reakcije u vidu mučnine, ali johimbin radi kao alfa receptor. To znači da blokira gubitak blokera masti (ovde važi staro matematičko pravilo – dva minusa daju plus). Te karakteristike, čine ga korisnim sredstvom. Glavni problem u vezi sa ovim sastojkom je što ga nema dovoljno u sagorevačima, potrebna količina je od 5 do 10 miligrama. Ocena 5!

Pročitajte i  Koktel za najbolji početak dana

ZELENI ČAJ
To je u osnovi oblik kofeina sa nekim antioksidantima, ali ga često nema dovoljno u tabletama. Taj problem ćete lako rešiti – jednostavno kupite kutiju čaja u najbližem supermarketu. Sadrži aktivni sastojak EGCG koji je ogovoran za suzbijanje osećaja gladi i smanjuje apsorpciju masnih kiselina. Ocena 5 (ako se pravilno koristi)

TIROZIN
L-tirozin je aminokiselina i ako se koristi pre treniga može biti veoma korisna supstanca po pitanju koncentracije. Slično kao i zeleni čaj, nema ga dovoljno u sagorevačima, a potrebno je 3 grama. Ocena 5 (ako se koristi u pravoj količini i na prazan stomak)

VINCOPETIN
Ovaj sastojak poboljšava protok krvi, ali mu je glavno pozitivno dejstvo da pomaže koncentraciji i podiže raspoloženje. Ocena 4!

TAURIN
L-taurin je takođe aminokiselina, koja ima neka pozitivna dejstva, ali je ponovo potrebno uzimanje u većoj količini i na prazan stomak, da bi imalo ikakvog uticaja. Ocena 3!

NARINGENIN
Ova supstanca pronađena je u grejpfrutu. Nije sastojak sagorevača, ali usporava razgradnju kofeina što dovodi do bržeg sagorevanja masti. Ocena 3!

CRVENA PAPRIKA
Ovaj začin se koristio u tradicionalnoj medicine za povećanje protoka krvi, jer pomaže u transportu masnih kiselina. Ocena 3!

SINEFRIN
Koristi se otkad je efedra zabranjena, ali nisu pokazana nikakva posebna pozitivna dejstva. Ocena 1!

B VITAMIN
Kompleks vitamina B je dobar za raspoloženje i za ukupno stanje organizma, ali ne pomaže toliko gubitak masti. Ocena 1.

C VITAMIN
Odličan za prehlade, ali nije za dijetalne pilule. Ocena 1.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *