Konjsko meso i još 11 neuobičajenih izvora proteina - Men`s Health

Konjsko meso i još 11 neuobičajenih izvora proteina

Ejndru Zimern, autor emisije “Bizarna hrana”, koja se emiruje na Travel channel-u, govori o ishrani vezanoj za neke neobične životinje.

Otkrijte: Kako da povećate svoj dnevni unos proteina?

“Ja sam, kao većina ljudi, zaluđen jedenjem mesa. Na početku razvoja, ljudi su jeli meso životinja koje su sami morali da ulove. Većina danas to više ne radi. Stvaranje sistema ishrane koji je rezultirao time da se hrana dostavlja u prodavnice, često zapakovana u porcije dovoljne za jedan obrok, stvorio je generacije koje ne praktikuju način ishrane kakav su imali naši preci. Mi nećemo, makar ne u skorije vreme, poći stopama pećinskog čoveka, ali to ne menja činjenicu da jedenje različitih vrsta mesa vašem telu donosi raznovrsnost nutritivnih sastojaka koje ono traži”, kaže Zimern.

KOZA

“Koza je kao evropski fudbal. Svi u svetu je imaju osim Amerikanaca. Moj san je da i kod nas, makar jednom nedeljno koza bude na meniju”, ističe Zimern.

MAGARAC

Najpotcenjeniji protein na svetu nalazi se u mesu magarca. Predstavlja čisto, predivno crveno meso, koje ima ukus poput najbolje teletine. Kinezi imaju izreku “Zmajevo meso na nebu, magareće na zemlji”.

Saznajte: Jednostavan način da zauvek prestanete da jedete slatkiše!

KONJ

“Zaista ne znam zbog čega Amerikanci umanjuju vrednost konjskog mesa”, kaže Zimern i dodaje da je to njegovo omiljeno meso i da ga jede i sirovo.

PILEĆI, PAČIJI I ĆUREĆI VRAT

“Posolite ih, ušećerite, dodajte začine i malo belog luka, a zatim ih sušite nekoliko dana u frižideru. Zatim ih krčkajte nekoliko sati u soku koji ispuste, na niskoj temperaturi. Posle toga, pržite ih dok ne postanu hrskavi, skinite im kožu, a meso ubacite u tortilju i dodajte malo ljute parike i paradajz sosa”, otkrio je Zimern svoj tajni recept.

Pročitajte i  Koja kombinacija namirnica je idealna za ručak?

PATKA

Današnji način pečenja obezbeđuje ostatke koji su odlični za salate i sendviče, dok kosti predstavljaju dodatak za jednu od najboljih supa na svetu. Samo dodajte nekoliko zelja sa senfom, kineske nudle i bićete iznenađeni fenomenalnim ukusom.

GUSKA

Ovaj stručnjak savetuje da meso guske ispečete na roštilju kako biste indirektnom toplotom dobili nezaboravan ukus.

SIPA

One pripadaju istoj klasi životinja kao lignje i oktopodi. Očistite ih dobro, sirove presecite na pola i zatim blanširajte.

8.OKTOPOD

Da bi ste očistili oktopoda, potrebno je da mu otklonite kljun i utrobu i zatim da ga dobro isperete. Posle toga ga oko 90 minuta krčkajte celog u paradajz čorbi dok ne smekša. Ostaviti ga da se ohladi u tečnosi u kojoj je spreman, zatim ga na roštilju spremite tako da bude hrskav i servirajte sa svežom salatom.

Protein: Kada i koliko

JASTOG

“U svom domu, jastoga spremam na pari. Svima prepuštam repove, a ja se gotovo uvek radije opredelim za glavu”, ističe Zimern.

ŽABA

“Pržene na brašnu ili brzo skuvane u pikantnom sosu su one koje najviše volim”, priznaje ovaj gurman.

TUNA

“Glava tune predstavlja njen najmesnatiji deo. Uvaljajte im glave u so, cele stavite na pleh, ubacite u peć i pecite na oko 200 stepini, od 60 do 180 minuta, u zavisnosti od sopstvenog ukusa. Izvadite ih iz pećnice, odsecite glave nožem i servirajte s poncu sosom i dosta pirinča. Obavezno im probajte oči”, savetuje Zimern.

Priredio: Bojan Stanisavljević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *