Voće za svaki dan - Men`s Health

Voće za svaki dan

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su na raspolaganju imali 16 ispitanika koji su, svaki dan tokom četiri nedelje, jeli ili jabuke ili pili kapsule sa istom količinom polifenola (biljnog jedinjenja) kao u jabuci ili placebo kapsule.

REZULTATI
Ispitanici koji su jeli jabuku dnevno smanjili su za 40% nivo oksidacije lošeg holesterola, koji je povezan sa očvršćavanjem arterija i kardiovaskularnim bolestima. Ispitanici koji su pili kapsule sa polifenolom, takođe su imali smanjenje, ali ono nije bilo toliko veliko. Naučnici objašnjavaju ovu pojavu teorijom da naša tela apsorbuju polifenole bolje kada su u hrani.

Naravno, deluje neverovatno da tako mala voćka može toliko da utiče na naš organizam i naravno istraživanje jeste bilo malim uzorkom, ali naučnici se slažu da bilo koja sposobnost u smanjivanju oksidacije lošeg holesterola je više nego dobro došla.

Pored toga što štiti “čuku”, jedna jabuka dnevno smanjuje otoke svih vrsta, a sve to zahvaljujući kvercetinu, flavonoidu koji se pored jabuke nalazi još i kod crvenog luka. Kvercentin smanjuje rizike od alergija, srčanog udara, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, raka prostate i pluća. Ako možete da birate, uzmite Crveni delišes, ova vrsta sadrži najviše oksidanata.

Pročitajte i  Kokice za preporuku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *