Pobedite umor pomoću ovih namirnica - Men`s Health

Pobedite umor pomoću ovih namirnica

Saznajte koje namirnice sadrže više kalijuma od banane

Manjak kalijuma, magnezijuma i gvožđa izaziva umor i iscrpljenost organizma. Zato, da biste povećali energiju odaberite prave namirnice:

Saznajte i Moćni napitak koji briše prolećni umor

SPANAĆ I SEMENKE BUNDEVE

Magnezijum podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako telu nedostaje, javlja se hronični umor. Najbolji izbor su spanać i semenke bundeve. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 miligrama, a za muškarce od 400 do 420 miligrama.

Pročitajte i Ove namirnice su sjajan izvor magnezijuma

CRVENO MESO

Manjak gvožđa može uzrokovati stalan osećaj umora i povezuje se s anemijom. Smanjuje snabdevenost tela kiseonikom zbog čega se javlja hronični umor. Telu zbog toga trebaju namirnice koje sadrže velike količine ovog minerala kao što je crveno meso. Magnezijum se nalazi i u mahunarkama i lisnatom povrću, ali treba ga kombinovati s citursima koji su bogati vitaminom C što će poboljšati apsorpciju ovog minerala. Preporučeni dnevni unos je osam miligrama. 

Otkrijte da li je crveno meso zaista štetno

CITRUSI

Nedostatak vitamina C takođe se povezuje s umorom. Ovaj vitamin je nužan za zdravlje sistema koji upravlja adrenalinom, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprečava infekcije. Njime su bogati agrumi kao što su narandže i limun, a preporučuje se da se jedu sveže jer se kuvanjem gubi i do 25 posto vitamina C. Preporučeni dnevni unos jeste 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce.

Otkrijte koje namirnice sadrže više vitamina C od narandže?

ŠARGAREPA I KROMPIR

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprečava infekcije. Najbolje je jesti povrće – sveže ili kuvano na pari jer se kuvanjem gubi puno vitamina.

Pročitajte i  SA ZRNOM SOLI

CELA ZRNA ŽITARICA

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni. Jednostavni prebrzo podižu nivo šećera i jednako ga brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cela zrna žitarica koja su odličan izbor za doručak jer je tada nivo energije najniži. Takođe, bogata su vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata. Žitarice od celog zrna se preporučuju u ishrani najmanje tri puta nedeljno.

Pročitajte i 10 namirnica koje sagorevaju kalorije

AVOKADO, BANANE I BUNDEVE

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, to telo i teže apsorbuje kalcijum što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, spanać, bundeva i banane. Preporučeni dnevni unos je 4700 miligrama.

Pročitajte i 3 napitka od banane koje tope naslage oko struka

Izvor: Stvarukusa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *