Poboljšajte trening uz kafu - Men`s Health

Poboljšajte trening uz kafu

Možda će vas iznenaditi da je jedan od najdelotvornijih napitaka za pre treninga zapravo – kafa. Sve što treba da uradite jeste da pre vežbanja svratite u kafić i popijete šoljicu omiljenog napitka, ali bez mleka i šećera.

Kafa će vam ne samo obezbedititi dodatnu energiju, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Pročitajte zašto je kafa korisna:

UBRZAVA GUBITAK MASTI
Možda je najveća prednost kafe zapravo njena sposobnost da ubrza sagorevanje masti. Kada se kafa konzumira pre fizičke aktivnosti može da podstakne korišćenje ćelija masti kao izvora energije, umesto korišćenje glikogena. Takođe kofein iz kafe će ubrzati vaš metabolizam, a posledica će biti sagorevanje više kalorija tokom dana. Takođe, kofein i druge supstance iz kafe deluju na smanjenje apetita.

POVEĆAVA IZDRŽLJIVOST
Rezultati nekoliko studija su pokazali vezu između unosa kofeina pre vežbanja i povećanja sposobnosti sportista. Izveštaj objavljen u časopisu “Sports Medicine” pokazao je blagotvorno dejstvo kofeina, tj. da su sportisti nakon unošenja kofeina imali više snage i bili izdržljiviji. Druga studija objavljena u “British Journal of Sports Science” otkrila je da su ispitanici koji su konzumirali kafu pre početka treninga – 1500 metara na traci, završili trčanje u proseku 4,2 sekunde brže od kontrolne grupe. Da biste pojačali izdržljivost kafa može biti sve što vam je potrebno.

POBOLJŠAVA KONCETRACIJU
Uporedo sa povećanjem energije, da biste izvukli maksimum od treninga, kafa vam poboljšava koncentraciju. To će vam pomoći da se fokusirate na trening i da budete efikasni.

SMANJUJE BOL U MIŠIĆIMA
Istraživači sa Univerziteta Ilinois utvrdili su da ispitanici koji su konzumirali kafu pre vežbanja, osetili manji bol u mišićima u odnosu na one kolege koji nisu pili kafu. To će vam omogućiti da uradite više ponavljanja sa većim opterećenjem kod vežbi sa tegovima, a brži i duži kardio trening.

Pročitajte i  Napitak od samo 3 sastojka koji topi kilograme!

SPREČAVA BOLESTI
Još jedna prednost ispijanja kafe jeste da ona pomaže u zaštiti tela od bolesti. Kafa sadrži velike količine antioksidanata koji štite od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Prema studiji objavljenoj 2011. godine u magazinu “Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, konzumiranje kafe povoljno utiče na osobe sa dijabetesom, Parkinsovom i Alchajmerovom bolesti, i takođe ima povoljan uticaj na neke oblike raka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *