Guarana, moćna biljka neverovatnog dejstva - Men`s Health

Guarana, moćna biljka neverovatnog dejstva

ŠTA JE GUARANA?

Guarana je zimzelena biljka koja raste na području Venecuele i severnog Brazila. Biljka uspeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše.

Probajte i: Lekovito voće kojeg se retko setimo

Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne semenke oko kojih je beli sloj pa izgledaju poput očiju. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od detinjstva, zajedno sa majčinim mlekom, pa je ona sastavni deo njihove ishrane.

Svoju dugovečnost povezuju s guaranom, koju nazivaju “eliksirom dugog života”. Domoroci kažu da je guarana “hrana i lek koji čini ljude jakima i otpornim do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu , bez bora i celulita“.

Svemoćna trojka: Voćke koje tope kilograme

Seme i smola guarane upotrebljavaju se u obliku praha , alkoholnog ekstrakta, kapsula, tableta, sirupa i čaja s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.

LEKOVITA SVOJSTVA GUARANE

Guarana sadrži fitohemikalije poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitohemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti. Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim preparatima za mršavljenje i skidanje celulita. Guarana deluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje creva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crevnih poremećaja.

Pročitajte: Prirodan lek za dijareju koji brzo deluje

Služi i kao diuretik, za lečenje infekcija mokraćnog sistema, proliva, bolnih menstruacija i glavobolja.

Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje teskobu, štiti neurone i pozitivno utiče na seksualnu želju kod oba pola.

Lekari preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.

Ova biljka služi i kao srčani stimulans i pomaže osobama sa niskim krvnim pritiskom.

Pročitajte i  Sklonost ka odugovlačenju je u našim genima?

Stručnjaci ovoj biljci pripisuju i prevenciju karcinoma.

Nemate redovnu stolicu? Ova masaža vam u tome može pomoći!

Lekovito delovanje guarane :

  • povećava budnost i koncentraciju
  • okrepljuje telo
  • Smanjuje umor i napetost
  • povećava nivo energije
  • potpomaže mršavljenju
  • ublažava glavobolju i migrenu
  • pomaže kod niskog pritiska
  • povećava libido
  • čisti creva
  • štiti organizam od mnogih bolesti

Guarana je najpopularnija zbog svojih stimulativnih svojstava. Zbog toga se često koristi u energetskim i vitaminskim napicima i sredstvima za podsticanje gubitka viška kilograma.

Pogledajte: Kako da poništite štetno dejstvo kofeina

Kao prirodni stimulans, guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe da izvuku maksimum kada je to najpotrebnije. Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportista.

GUARANA I KOFEIN

Delovanje guarane ponajpre se povezuje s delovanjem kofeina. Naime, guarana sadrži između tri i sedam posto kofeina što je znatno više od kafe koja u sebi sadrži jednu do dva posto kofeina. Kofein iz guarane stimuliše centralni nervni sistem, smanjuje apetit i ublažava psihički i fizički umor.

Ali za razliku od kofeina iz kafe ili čaja, guarana ne izaziva negativne efekte, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls. Kofein iz guarane se oslobađa znatno sporije pa je njegovo stimulišuće delovanje duže i traje oko šest sati.

Osim toga, guarana ne sadrži dodatne uzbuđujuće materije, kao što je furfural, koje su prisutne u kafi.

NAPOMENA

Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska treba da konzumiraju guaranu s oprezom. Nemojte koristiti guaranu u poslepodnevnim ili večernjim satima, jer može izazvati nesanicu. Čak ni s prirodnim stimulansima ne treba preterivati. Koristite ih samo kada je to zaista neophodno.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *