Ovo NIKAKO ne smete da jedete pre treninga - Men`s Health

Ovo NIKAKO ne smete da jedete pre treninga

Saznajte i Ishrana pre i posle treninga: Hrana za snažene mišiće!

„Trening je izazov za vaš nervni sistem, a hranom izazivate telo da odreaguje na vaš izbor namirnica“, kaže lični trener Kelvin Geri.

Kada jedete pre treninga primoravate telo da se odluči između unutrašnjeg procesa (obrade hrane) i spoljašnjeg procesa (pretvaranje energije u težak trening), a u ovom duelu, unutrašnji proces uvek poveđuje. „Ne možete da zaustavite proces varenja“, kaže on.

Pročitajte i Najbolja hrana pre i posle treninga za energiju i oporavak

Predstavljamo vam namirnice koje ne samo da će uznemiriti vaš stomak, već će povrediti i vaš performans. Iako su sve nabrojane namirnice zdrave i ukusne, najbolje je da ih izbegavate pre treninga.

JOGURT

„Iako možda pijete mlečne proizvode bez problema, moguće je da vam neće prijati ako ga pijete pre treninga.“, kaže Tami Laktos Šejms, autor The Nutrition Twins’ Veggie Cure. Ne samo da će vam trebati više vremena da ga svarite zbog količine proteina, već je moguće da će izazvati reakcije poput grčeva, nelagodnosti, pa čak i dijareje.

Najbolje je da ne pijete mlečne proizvode dva, tri sata pre treninga.

Saznajte zašto je važno da konzumiramo jogurt

AVOKADO

Obroci koji sadrže visok sadržaj masti i potrebno im je mnogo vremena da se svare, mogu da učine da se vaše telo takmiči sa samim sobom za dotok krvi. Nažalost, ovo takođe važi za zdrave namirnice poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova.

I ne samo to, konzumiranje masnih namirnica može da učini da se osećate kao da trčite praznog stomaka. Studija iz 2013. godine koja je objavljena u SLEEP sugeriše da što masnije nasmirnice jedete, to ćete se umornije osećati.

ZELENI SOKOVI

Kada je reč o zelenim sokovima, sve se svodi na tajming. Ako ste ih pijuckali nekoliko sati pre treninga i tretirali ga kao obrok, nećete imati dovoljno ugljenih hidrata i energije za dug, intenzivan trening.

Pročitajte i  Kako gazirana pića utiču na vašu kožu?

Recept: Zeleni smoothie koji će vam pružiti obilje energije

Sa druge strane, ispijanje ovog napitka sat vremena pre treninga je potpuno u redu budući da nije potrebno mnogo vremena da se svari.

Budite pažljivi, jer je moguće da osetite nadutost ili grčeve u stomaku zbog sadržaja vlakana, iako ovo više važi za blendirane zelene napitke, a ne za one koji su napravljeni od jednog sastojka ili povrća, koje sadrži sumpor.

ČOKOLADICE

Šećer iz čokoladica će vam dati brzi priliv energije, ali nećete moći da završite ceo trening, jer će vam nivo energije ubrzo i opasti.

Slatkiši pogađaju krvotok, rast šećera u krvi izazivajući povišen nivo šećera.

Saznajte i Šta je najbolje jesti pre i posle treninga?

PROTEINSKE ŠTANGLE

Proteinske štange sadrže visok procenta šećera ili ne pružaju dovoljnu količinu ugljenih hidrata. Ako sadrže mnogo proteina, nataložiće se u vašem stomaku i neće vam obezbediti potrebno gorivo da uradite sva ponavljanja, a ako sadrže količinu šećera onda će vam energetski nivo ubrzo i opasti.

GAZIRANA PIĆA

Mehurići i šećer u gaziranim pićima može da dovede do nelagode u stomaku. Kao i čokoladice, gazirana pića sadrže šećer koji može da dovede do porasta energije i njenog brzog pada.

Otkrijte kako gazirana pića utiču na vašu kožu

SIROVE NAMIRNICE

Da ne bude zabune, hrana koja sadrži visok procenata vlakana, poput voća, povrća, čia semenki i semenki lana, dobre su za digestivni sistem i za vašu ishranu. Međutim, nisu najbolji izbor za ishranu pre treninga, preskakanja vijače, trečanja ili teretane.

Vlakna će izazvati grčeve i nelagodu u stomaku i moguće je da nećete završiti trening, već ćete potrčati u toalet. Krv u stomaku mora naporno da radi kako bi obradilo vlakna u ovim namirnicama, pa će izazvati loše varenje.

Tekst priredila: Aleksandra Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *