Mesar buntovnik otkriva: Kad kobasica postaje probiotik? - Men`s Health

Mesar buntovnik otkriva: Kad kobasica postaje probiotik?

Prvi izazov Džejmsa Svifta bio je već dovoljno težak: da britanskim suhomesnatim proizvodima omogući internacionalni kredibilitet. A drugi? Da zasluži mesto u vašem planu ishrane.

Ukoliko vas zanima zašto Velika Britanija nije razvila ponosnu tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda, Džejms Svift je dobro potkovan da iznese razlog, budući da je studirao istoriju na Kembridžu.

“Kao država smo započeli urbanizaciju čitav vek pre nego što se to desilo u bilo kojoj značajnoj meri
desilo u drugim evropskim zemljama,” kaže on. Kao rezultat toga došlo je do opadanja zanatske razmene – makar privremeno. Svift je odrastao na maloj farmi u Saseksu, sa ocem arhitektom koji je uzgajao svoju hranu I majkom
Francuskinjom koje je tu hranu pripremala. Proveo je dosta vremena i u Francuskoj, gde su se konverzacija i sveukupne aktivnosti vrtele oko narednog obroka. “Moja baka je uvek za mene imala spremnu suvu kobasicu,” seća se.

Kada je upoznao svoju sadašnju suprugu, koja je isto odrastala u ruralnom okruženju, Svift je kupio
“Trealy Farm” u Monmutširu. Neke od prvih životinja koje je imao na farmi su bile svinje, ali je shvatio da ljudi nisu voljni da izdvoje veću sumu novca za ukusnije parče svinjetine. Tako da se okrenuo suhomesnatim proizvodima: za koje skoro da niko nije čuo u Velsu 2004, a kamoli da je država bila poznata po njihovoj proizvodnji. Jedan od razloga je što u Britaniji ne postoji kontinentalna klima sa predvidivim vremenskim uslovima.

“Ako u Toskani u određeno doba godine okačite salamu, dobićete belu plesan koja štiti meso i čak ima i
ukus salame,” kaže Svift. “Ako isto to uradite u Velsu, dobićete trulo parče mesa.” Baš kao što se desilo i siru, hlebu i pivu u kojima se svi uživali u kasnoj fazi renesanse, suhomesnati proizvodi su postali fermentisani proizvodi koje je industrijalizacija unazadila. Ali ako se priprema na pravi način, salama je probiotik.
Svift nudi nagrađivane, domaće suhomesnate proizvode, za čiju preradu kombinuje tradiciju i tehnologiju, koristeći mašine da bi stvorio adekvatnu temperaturu i vlažnost. Proučavao je metode najboljih evropskih proizvođača i boravio u nemačkom gradu Štutgartu, kako bi izučio mikrobiologiju mesa.

Pročitajte i  Obrok koji će vam dati snagu za izazove: Najbolji doručak pre treninga

Veštački aditivi i ambalaže lažnih farmi obmanjuju vas kako je njihova hrana zdrava, ali Svift savetuje da se malo pozabavite istraživanjem. “Molim vas, mislite više o tome,” kaže on. “Budite pametni i proverite šta kupujete.” I odakle dolazi proizvod. Britansko je često najbolje.

Krastavac: Legitimna superhrana

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *