Stručni MH vodič za beli luk - Men`s Health

Stručni MH vodič za beli luk

Njegove blagodati su čudesne, ali intenzivan ukus ga čini smrdljivim na trpezi. Ipak, ako povedete računa i izmiksovaćete nutritivne vrednosti i kulinarsku formu. Iskoristite prednost.

Momenat sijalice

Brzo je i jednostavno, to je istina. Ali, ako želite da ukombinujete snažan ukus i velikodušnu porciju nutrijenata, morate da posegnete dalje od teglice očišćenog belog luka u frižideru. Ipak, od potrage za divljim listovima do pečenja glavice ucelo, ovo doba godine donosi mnogo superhrane na sto.

Duh crvenog vojvode

Iako izgleda kao uobičajena baštenska biljka, jači je i ljući od drugih vrsta belog luka. Nakon što ga dodate jelu, potpaliće vaš trening dolivajući mu testosteron i desetkujući kortizol.

Srce na teren

Njegovi zeleni listovi imaju blag ukus belog luka, a tu je i njegovo sporadično belo cveće koje u proleće cveta po livadama. Sve vrste belog luka imaju pozitivan uticaj na srce, ali sremuš je najbolji za sprečavanje divljanja krvnog pritiska.

Fermentisana crna

Crni beli luk je fermentisan na visokoj temperaturi da bi dobio sladak, kremast ukus. Jedna studija potvrdila je da proces fermentacije duplira količinu antioksidanasa u biljci, što je neprocenjivo kad je reč o smanjivanju rizika od raka.

Trougli divljak

Ova druga, manje rasprostranjena verzija divljeg belog luka dolazi u maju i puna je antibakterijske supstance poznate kao alicin. Koristite je da biste pojačali svoj imunitet i izborili se sa strahovima od podleganja sezonskim virusima.

Drobilica za izazove

Da, branje hrane je fizički zahtevnije od odlaska na pijacu ili u market, ali prednosti su očigledne. Imeđu marta i avgusta, divlji beli luk je lako pronaći u prirodi. Potražite njegove zašiljene zelene listove u strukovima. Odlomite list i osetićete poznat miris.

Berite biljke na delovima koji su manje naseljeni životinjama i čupajte listove od same zemlje, zadržavajući strukove na okupu.

Da se vratimo u kuhinju: Kad uzmete glavicu, postoji bezbroj lakih načina za čišćenje belog luka. Najbolji je ovaj: zdrobite glavicu dlanom i ubacite ih u dve jednake činije. Potom ih sklopite tako da ivica legne na ivicu i mućkajte 20 sekundi. Unutra će se ljuska odvojiti od čenova. Od tog trenutka, priprema određuje jačinu ukusa. Što ga više seckate, ukus postaje jači. Da biste začinili meso u tiganju, treba vam vrlo malo, pa samo pritisnite nožem čen da ga blago zgnječite. Za jači ukus u sosovima, provucite ga kroz presu za beli luk. I budite velikodušni – vaše zdravlje zavisi od njega.

Preokret u tiganju

Dodavanje ovih ukusa je lako, ali da biste zaista zadržali mož belog luka tokom kuvanja, učinite ga glavnim sastojkom. Napravite sos, umak ili ga umutite u procesoru i upotrebite za ove Goldingove recepte.

Duh crvenog vojvode na kiselom testu

Za 2 osobe

– Glavica belog luka

– Slani puter, 1 kašika

– Prstohvat majčine dušice

– So i biber po ukusu

– Hleb od kiselog testa, 2 debele kriške

Priprema

Operite glavicu belog luka, a onda isecite 5mm od vrha da biste otkrili čenove. Stavite ga na list folije i dodajte puter, majčinu dušicu i začine. Uvijte i stavite u zagrejanu rernu da se peče 30 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi u foliji, a onda razmotajte. Viljuškom izvadite i izmrvite čenove na debele komadiće. Tostirajte hleb. Namažite i progutajte.

Srčani pesto-sremuš

Pročitajte i  Ishrana pre i posle treninga: Hrana za snažne mišiće!

Za 2 osobe

– Sremuš, 10 listova

– Pečeni lešnici, 1 kašika

– Hladno ceđeno ulje repice, 100ml

– Parmezan, 100g, rendani

– Limunova kora i sok

– Sveži fuzili, 150g

Priprema

Počnite blanširajući listove sremuša u ključaloj vodi, a onda ih brzo osvežite ledenom. Nežno iscedite, sitno iseckajte i stavite u procesor za hranu. Dodajte lešnike, ulje, sir i limunovu koru, a onda izmiksujte da dobijete pesto i začinite. Kuvajte pastu nekoliko minuta, da bude kuvana, ali da se i dalje grize. Procedite i unacite u pesto. Služite sa listićima parmezana preko.

Doktorov humus od fermentisanog belog luka

Za 4 osobe

– Fermentisani beli luk, 5 čenova

– Limenka leblebija

– Kumin, 1 kašičica

– Tahini pasta, 1 kašičica

– Susamovo ulje, 1 kašičica

– Maslinovo ulje, 1 glug

– Korijander, 1 kašika, seckan

– Bebi šargarepe, 100g

– Celer, 100g

– Paprika, 100g, isečena na kriške

– Rotkvice, 100g, isečene na pola

Priprema

Omekšajte fermentisani luk držeći ga u toploj vodi nekoliko minuta. Potom ga sa leblebijama, kuminom i tahini pastom stavite u procesor i blendirajte. Onda polako dodajte susamovo ulje i dovoljno maslinovog ulja da se stvori mekana pasta. Umešajte korijander i začine prema ukusu. Pripremite i oljuštite povrće koje ćete umakati u humus, a onda poslužite na sredini stola.

Imuno-supa sa krompirom i belim lukom

Za 4 osobe

– Veza divljeg belog luka

– Crni luk

– Praziluk

– Celer, 2 štapića

– Krupni beli krompir, 5 komada, oljuštenih i isečenih

– Pileća supa, 1l

– Punomasno mleko, 100ml

– Maslinovo ulje, 1 glug

– Hrskavi hleb

Priprema

Iseckajte crni luk, praziluk, celer i prepolovite divlji beli luk. Zagrejte ih na tiganju sa debelim dnom dok ne omekšaju. Dodajte isečeni krompir i mešajte dva minuta. Sipajte u pileću supu i kuvajte dok povrće ne omekša. Izblendirajte u procesoru, sipajte ponovo u tiganj i smanjite vatru, a onda dodajte mleko i začine. Fino iseckajte ostatak belog luka, pomešajte sa malo maslinovog ulja i pospite odozgo po supi pošto je sipate u činije. Zabodite unutra parče hrskavog hleba.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *