5 čudnih razloga zašto ne možete da smršate - Men`s Health

5 čudnih razloga zašto ne možete da smršate

Često se pitamo zašto nakon toliko truda, vežbanja i uzastopog brojenja kalorija, nikako ne možemo da smanjimo težinu? Možda je odgovor čudniji nego što biste ikada pomislili!

Pogledajte i: Najveći neprijatelj i uzrok smrti

Predstavljamo vam pet razloga zašto dobijate više kalorija nego što ih sagorevate.

ŽIVITE U RAVNICI

Što je vaš grad u većoj ravnici, vaš BMI može biti viši!

U nedavnoj američkoj studji u kojoj su učestovali vojnici, istraživači su ispitivali uticaj životne sredine na zdravlje ljudi. U studiji je učestvovalo skoro 100.000 aktivnih članova američke vojske i vazduhoplovstva koji su prošli kroz razna ispitivanja i zadatke. Istraživanje je dovelo do rezultata da su članovi vojske sa prekomernom težinom u periodu od sedam godina imali 41 odsto više šansi da se ugoje ako bi bili stacionirani u vojnim objektima koji se nalaze na maloj visini.

Pogledajte: Neobičan trik za brže mršavljenje

Prethodna istraživanja ukazuju da na velikim visinama raste broj crvenih krvnih zrnaca, a tada organizam proizvodi više hormona za regulisanje apetita. Takođe, važno je znati da kada postoji manje kiseonika u vazduhu, svaka aktivnost zahteva mnogo više energije a samim tim dolazi do sagorevanja više kalorija, kaže dr Ohner.

Pročitajte i Zašto se kilogrami vraćaju?

KUPUJETE NAMIRNICE KREDITNOM KARTICOM

Ako plaćate karticom, može se desiti da nesvesno ubacite čak 42 % više brze hrane u korpu, pokazalo je istraživanje Univerziteta “Kornel”. Mnogi ljudi nezdrave namirnice kupuju implisivno i u brzini a veza papir- plastika može doprineti tome.

“Kada račun u prodavnici plaćate gotovinski, imate osećaj da je to više novca”, kaže dr Kristofer Ohner, stručnjak za ishranu u bolnici Mount Sinai. Spisak za kupovinu vam može pomoći da snizite impulse na minimum i da izbegnete kupovinu nezdravih namirnica. Samim tim, sprečićete unos prekomernih kalorija.

JEDETE U PUTU ZA POSAO

Prema studiji Univerziteta “Kolumbija”, ako provodite dosta vremena u putu, po aerodromima i autobusima, šanse za unos suvišnih kalorija su ogromne. Istraživači su okviru ove studije pregledali medicinsku dokumentaciju i putne navike više od 13.000 radnika i došli su do rezultata da zaposleni koji putuju na posao imaju veću šansu da imaju visok BMI i pod većim su rizikom za nastankom bolesti gojaznosti.

Pročitajte i  Ukusan letnji napitak koji topi kilograme

“Najveći razlog za dobijanje prekomernih kilograma predstavlja ishrana u restoranima brze hrane”, kaže Ohner. On upozorava na značaj pravilne ishrane, koju možete pripremiti u svom domu.

Pročitajte i Ovo je hrana koja sagoreva kalorije 

ZAVISNI STE OD KLIMA UREĐAJA

Udobnost nije uvek tako dobra stvar! Prema medicinskom istraživanju koje je objavljeno u magazinu “Gojaznost”, dokazano je da idealna temperatura u domu se ne odražava dobro na vaš metabolizam. Naime, kada je temperatura u kući uvek “baš kako treba” vaše telo neće raditi na regulisanju temperature (da se zagreje ili ohladi), što znači da će telo sagorevati manje energije.

Ako počnete da koristite termostat, postavite ga tako da temperatura preko noći bude niža za nekoliko stepeni. Poslednja studija koja je objavljena u magazinu Dijabetes dokazala je da kada osoba mesec dana spava u prostoriji od 19 stepeni, dolazi do metaboličkog procesa u organizmu- loše masti se zamenjuju zdravim mastima. Zahvaljujući nižoj temperaturi, telo u toku noći stvara toplotu i u isto vreme sagoreva kalorije što bi teoretski moglo da ubrza metabolizam.

Pročitajte i 10 razloga zbog kojih ne možete da skinete salo na stomaku

RADITE VIŠE STVARI ODJEDNOM

Što više stvari radite odjednom, manje kontrolišete unos hrane! Istraživanje Univerziteta “Emori” pokazuje da izvršavanje gomile zadataka u kratkom vremenskom periodu može da ometa izvršnu funkciju vašeg mozga, koja je zadužena za samokontrolu.

Umesto napetosti u izvršavanju radnih zadataka, pokušajte da se svakom problemu posvetite polako i da ga rešavate jedno za drugim. To naročito važi u slučaju kada se hrana nalazi na vašem stolu. Bezbroj studija je pokazalo da u stresnim trenucima i nagomilanim obavezama ne primetite koliko hrane unesete u vaš organizam.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *