MH recept za majstora špageti karbonara

Tradicionalni recept možete osvežiti tako što ćete pastu preliti poširanim jajetom. Razbijte žumance pre mućenja viljuškom da jaje ne bude zgusnuto.
Šta vam je potrebno:
- 85 g obične ili integralne testenine
- 1 jaje
- 1 šnit slanine, iseckane
- 5 g brušenog parmezana
- peršun u prahu (dekoracija)
1. U velikoj šerpi, u ključaloj slanoj vodi kuvajte testeninu prema uputstvima sa kutije; procediti;
2. U manjoj šerpi dok voda vri, polako ubacite razbijeno jaje. Kuvajte, 3, 4 minuta, mešajući vodu dok se belance ne stvrdne.
3. U međuvremenu, vratite veću šerpu na srednju temperaturu; pržite slaninu 5 min dok ne postane hrskava. Iscedite skoro svu mast. Vratite temperaturu na srednje nisku; dodajte testeninu, mešajte i prelijte jajetom, parmezanom, peršunom i sveže samlevenim biberom.
Energetska vrednost:
456 kcal; 22 g proteina; 65 g ugljenih hidrata (8 g vlakana) 12 g masti.
Kuhinjski trik za kuvanje testenine
Potrebno je više vremena da bi voda u velikoj i dubokoj šerpi proključala. U širokoj i plitkoj šerpi voda brže ključa. Stavite poklopac kad pomerate šerpu sa ringle do sudopere; nosite rukavice za rernu.
Foto: Shutterstock