Po uzoru na omiljene konzerve: 3 recepta za ukusne i zdrave domaće paštete - Men`s Health

Po uzoru na omiljene konzerve: 3 recepta za ukusne i zdrave domaće paštete

Vreme pandemije je i sloboda kretanja je ograničena. Savetuje se da se u nabavku odlazi isključivo ukoliko je to neophodno. Zbog svega toga konzervirana hrana je nešto za čim veliki broj ljudi poseže u takvm situacijama.

Nedostatak sunčeve svetlosti i manjak vremena provedenog na svežem vazduhu, kao i slabo kretanje zahtevaju visokokvalitetne proteine i vitamine koje dobijamo ishranom. Primer je vitamin D, koji se nalazi u konzerviranoj ribi. Tu su i mahunarke, koje poseduju određenu proteinsku vrednost i koje donekle mogu da budu zamena za meso i ribu, ako se pametno kombinuju sa žitaricama i derivatima.

Ovo su tri recepta koja brzo i lako možete da isprobate u svojoj kuhinji, sa rizikom da u potpunosti zaboravite na konzerviranu hranu, kada ih jednom probate.

Pašteta od sardine

Ako želite zdravu i hranljivu grickalicu, nema ništa bolje od sardine: bogate su vitaminom D i B12, kalcijumom i masnim kiselinama važnim za zdravlje srca (omega-3).

Sipajte u posudu konzervu srdele, 1 kašiku putera, 1/4 seckanog luka, 1 malu teglu kiselih krastavaca, prstohvat bibera i sok pola limuna. Sve dobro izblendajte u blenderu i poslužite uz mini tost.

Varijanta 2: Još jedan način da napravite paštetu od sardine – Potrebna vam je 1 konzerva srdele, 1 kašika kečapa, 2 kašike krem sira, 1 kuvano žumance i nekoliko kapi ulja. Dobro izblendirajte i poslužite.

Salata bez majoneza

Ako želite hranjivo, brzo i vrlo jednostavno predjelo, ova salata će vas oduševiti. Pored toga, majonez smo zamenili krem sirom da bismo dobili manje kalorija.

Sastojci:

– 1/2 konzerve graška
– 1/2 konzerve kukuruza
– 1 konzerva tune,
– Krem sir

Sve sastojke dobro pomešajte u posudi, izblendirajte i poslužite uz tost.

Napomena: Ova salata se može poslužiti i sa štapićima od šargarepe, krastavaca, paprike, celera …

Salata od tunjevine

Ovo ukusno predjelo se lako priprema i odlična je užina. Zaboravite na kuvanje krompira, šargarepe, graška..potrebna vam je samo konzerva tunjevine, kuvano jaje, 1/4 crvenog luka i 100g majoneza da u bilo kojem trenutku pripremite ukusnu užinu.

Pročitajte i  Koje količine vode su vam dovoljne tokom treninga?

Priprema: Sipajte sadržaj konzerve tunjevine u posudu (prethodno dobro ocedite ulje). Dodajte crveni luk, isečen na sitno, dodajte seckano kuvano jaje i završite sa majonezom po ukusu. Dobro promešajte i poslužite na tankom tostu.

Napomena: Ovaj recept je pogodan za razne varijante. Možete dodati i grašak, kukuruz, kisele krastavce.. da, sve se što možete naći i konzervirano. Krajnji rezultat zavisi od vaše mašte i onoga što imate od namirnica u datom trenutku.

Sastojak, idealan za mešanje u vaše domaće paštete, nadeve, salate su masline. Zbog svoje arome, lakog kombinovanja sa ostalim namirnicama, ali i zbog toga što su niskolalorične. Na primer, 7 maslina sadrži svega 37 kalorija.

Dodatak

Sastojak, idealan za mešanje u vaše domaće paštete, nadeve i salate su masline. Zbog svoje arome, lakog kombinovanja sa ostalim namirnicama, ali i zbog toga što su niskolalorične. Na primer, 7 maslina sadrži svega 37 kalorija.

Predlog:

– 1 limenka crnih maslina,
– 1/2 seckanog luka,
– 1/2 kašike paprike,
– 1 kašika aromatičnog bilja (timijan, ruzmarin, origano…)
– Ekstra devičansko maslinovo ulje

U posudi pomešajte sve sastojke i zabavite se!

* Takođe, možete da dodate kašiku senfa, kašičicu meda i nekoliko kapi sirćeta pa sve dobro izmešati, tako da dobijete kremasti sos. Dodajte ruzmarin, maslinovo ulje i teglu zelenih maslina. Sve izblendajte dobro i ostavite da malo odstoji. Svideće vam se mešavina ukusa.

Foto: Shutterstock

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *