Zašto je najteže izgubiti "poslednjih" pet kilograma? - Men`s Health

Zašto je najteže izgubiti “poslednjih” pet kilograma?

Istraživači tvrde da je pravi razlog zašto se pet kilograma koji nas dele od idealne kilaže najsporije gube to što precenjujemo napredak, a potcenjujemo prekršaje u ishrani ili vežbanju. Uglavnom, kada primetimo i minimalan napredak, mi ga preuveličavamo u svojoj glavi. To je česta odlika onih koji pokušavaju da smršaju ili da uštede novac, kaže doktor Kejleb Voren, profesor marketinga u “Teksas A&M.”

Ishrana + trening: Od mršavog do mišićavog tela

“Zamislite osobu koja pokušava da smrša 10 kilograma. Ukoliko ta osoba jede zdravo parnekoliko dana i smrša pola kilograma – ona će to videti kao veliki napredak. Ako pak, prekrši dijetu par dana i povrati polovinu izgubljenih kilograma, ona će to videti kao minimalno nazadovanje,” kaže doktor Voren.

Kako da se hranite zdravo i izbalansirano?

SKLONI SMO DA KORAKE UNAPRED PRUVELIČAVAMO, A KORAK UNAZAD MINIMALIZUJEMO

U psihologiju, ova sklonost je poznata kao “afirmaciona” – kada se ideja uklapa u naša lična očekivanja, mi je rado prihvatamo. Doktor Voren je sarađivao s Margaret Kembel, s kojom je u čak sedam studija proučavao kako studenati prihvataju određene uspehe i neuspehe. Ukoliko bi studenti umesto krofne pojeli šargarepu, bili su ubeđeni da im je šargarepa više pomogla, nego što im je kasnije prekršaj u ishrani odmagao.

Probajte Ishrana za topljenje masnih naslaga

IZBOR NIJE NAPREDAK, VEĆ STVAR PERCEPCIJE

Da li znate: Koliko često treba da se merimo?

Kako biste sebi olakšali period tokom kojeg držite dijetu, možete koristiti razne gedžete koji broje kalorije koje unosite i koje trošite, korake i tako dalje. Pomoglo bi i kada biste sebi postavili realne ciljeve, koji će vas u budućnosti motivisati da istrajete u svojoj nameri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *