Ishrana nakon treninga: 5 najboljih namirnica za oporavak mišića - Men`s Health

Ishrana nakon treninga: 5 najboljih namirnica za oporavak mišića

Nije dovoljno da naporno vežbate, već morate pažljivo da birate namirnice koje unosite u svoj organizam, pogotovo pre i nakon vežbanja. Ako želite efektnije i brže rezultate, preporučujemo vam da nakon vežbanja, pojedete neku od ovih pet namirnica.

CVEKLA

Ovo neobično povrće ima crveni pigment koji se zove betacijanin, a služi nam kao odličan antioksidans, pomaže pri prenosu kiseonika u mišiće i ublažava grčenje mišića. Pripremite je na omiljeni način: kuvanu, pečenu, narezanu ili izrendanu u salati.

Pročitajte i Odličan razlog da odmah popijete sok od cvekle

JAJA

Jaja su bogata proteinima, pa se smatraju jednim od najboljih obroka nakon treninga jer pomažu pri oporavku tkiva, a mišićima daju snagu.

GRČKI JOGURT

Porcija od 1,7 dl grčkog jogurta ima 14 grama proteina i samo 100 kalorija. Uz sveže voće, ovaj jogurt postaje idealan izbor obroka nakon treninga.

LUBENICA

Iako nije još počela sezona lubenica, nije na odmet da na vreme imate na umu najbolji način da se osvežite nakon treninga.

Pročitajte i Najbolja hrana pre i posle treninga

Ukusna i osvežavajuća lubenica će vam pomoći da se rehidrirate nakon vežbanja i obezbedite telo potrebnim nutrijentima. Skoro 92 procenta lubenice je voda, a porcija od dve šolje lubenice ima samo 80 kalorija.

ĆURETINA

Ćuretina je odličan izvor proteina koji su nakon treninga preko potrebni vašem telu za oporavak. Količina potrebnog proteina varira od osobe do osobe, ali ako se bavite kardio vežbama poput trčanja onda vam je potrebno oko 1,2 do 1,4 grama proteina po kilogramu telesne težine, a ako upražnjavate treninge snage trebalo bi da unesete u organizam 1,6 do 1,7 grama po kilogramu telesne težine.

Pročitajte i Slasno i izvrsno: Sendvič sa ćuretinom

Izvor: Index.hr

Pročitajte i  Veštački zaslađivači pomažu u mršavljenju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *