Prestanite da pijete gazirana pića - Men`s Health

Prestanite da pijete gazirana pića

Nova anketa rađena na prostoru Amerike pokazala je da polovina Amerikanaca dnevno popije 2,6 čaša gaziranog napitka u proseku, a slično je i kod nas.

ŠTA JE LOŠE U TOME
Gazirani sokovi sadrže fruktozni kukuruzni sirup koji može da udvostruči količinu masti koje vaše telo skladišti u jetri, a što utiče na vaše kosti i celokupnu krvnu sliku, pokazalo je istraživanje iz Danske. S tim u vezi su i  rezultati dobijenu u jednoj odvojenoj studiji na Univerzitetu u Majamiju koji pokazuju da svakodnevno konzumiranje gaziranih sokova povećava rizik od srčanih oboljenja za čak 43 odsto.
Dakle, jasno vam je da su gazirani sokovi su štetni. A evo kako možete prekinuti da ih pijete:

KRENITE POLAKO
Doktorka Hajdi Grant Halvorson, autorka knjige “Uspeh: kako postići ciljeve” savetuje da krenete polako. Ona ističe da su neka istraživanja pokazala da je naglo odbacivanje određene navike zapravo recept za neuspeh. Doktorka preporučuje da polako smanjite konzumiranje gaziranih napitaka, oprilike 20 odsto svake nedelje i da uvedete vodu kao zamenu za sokove.

SKLONITE ČAŠU
Doktorka Halvorson ističe činjenicu da ako imate gazirano piće na stolu blizu vaše ruke, velika je verovatnoća da ćete ga i popiti. Umesto toga, pomerite ga što dalje od sebe, da ne biste mahinalno posegli za čašom (ili konzervom) iz navike.

OZNAČITE DANE NA KALENDARU
Prema rezultatima jednog istraživanja rađenog u Londonu, potrebno je 66 dana u proseku da se otarasite stare ili formirate nove, dugoročne navike. Naravno, nije lako odbaciti stare navike, ali ako uspete toliko dugo da izdržite bez gaziranog pića, velika je verovatnoća da se mu se nikada nećete ni vratiti, dodaje doktorka Halvorson.

Pročitajte i  Savet stručnjaka: Kako da napravite najbolji proteinski šejk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *