Ne preskačite namirnice koje imaju kalijum - Men`s Health

Ne preskačite namirnice koje imaju kalijum

GDE SE SVE NALAZI
Kalijum je mineral koji je od ključnog značaja za život, neophodan je za srce, bubrege i druge organe da bi radili normalno. Određene namirnice kao što su banane, avokado, orašasto voće (badem i kikiriki), citrusno voće, lisnato povrće, mleko i krompir, sadrže visok nivo kalijuma. Takođe, kalijum je dostupan i u vidu tableta, tečnosti i  kapsula.

ŠTA MOŽE URADITI ZA VAŠ ORGANIZAM
Kalijum je jedan od glavnih minerala odgovornih za regulisanje tečnosti i održavanje balansa minerala unutar i van ćelija tela, objašnjava Sari Grejvs, portparol američkog dijetetksog udruženja i direktor nutricionističkog centra u Bedminsteru. Kalijum takođe pomaže transmisiju nervnih nadražaja i mišićnu kontrakciju. Mada, kalijum je verovatno najpoznatiji po svojoj funkciji regulisanja rada srca (eventualno sprečavanje udara) i održavanje normalnog krvnog pritiska. Laboratorijska istraživanja potvrdila su stanovište da je kalijum koristan kada je u pitanju kontrola krvnog pritiska i sprečavanje moždanih udara, ali je potrebno više istraživanja, kaže Grejvs.

PREDLOŽENI UNOS
Adekvatan unos za odrasle je 4700 miligrama dnevno. Ljudi koji jedu zdravu hranu trebalo bi prirodnim putem da dobiju dovoljnu količinu kalijuma. Međutim, oni koji jedu uglavnom prerađenu hranu, mogu imati 1000 miligrama manje kalijuma ( neki lekovi za krvni pritisak mogu izazvati opadanje kalijuma u organizmu, ali to bi trebalo proveriti sa lekarom). Nedostatak kalijuma može izazvati povišen krvni pritisak i grčeve u mišićima. Nizak nivo kalijuma povezan je sa rizikom bolesti srca, moždanog udara, raka, artritisa, digestivnih poremećaja i neplodnosti.

Ukoliko koristite suplement kalijuma, može se nagomilati u organizmu i oštetiti srce. Zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata, suplemente kalijuma treba uzeti tek kada je prepisao lekar, upozorava Grejvs. Pošto je hrana najbolji način za unos ovog minerala, Grejvs je dao neke predloge na osnovu kojih možete da pratite unos kalijuma.

Pročitajte i  Suve šljive kao tajno oružje vitkih osoba

1 srednja banana – 420 mg

1 šolja punomasnog mleka – 380 mg

½ šolje kuvanog pasulja – 360 mg

2 pečena krompira sa ljuskom – 330 mg

3 filea pečene ćuretine bez kožice – 225 mg

24 badema – 210 mg

POTENCIJALNI RIZICI
Štetni efekti od konzumiranja previše kalijuma putem hrane su retki, jer se višak obično izlučuje. Ako se ne može izlučiti to može izazvati probleme sa srcem i moguće iznenadne smrti. Ljudima koji imaju problema sa bubrezima savetuje se da ograniče unos hrane koja sadrži kalijum. Kao što je već rečeno, kalijum u obliku tableta, tečnosti, kapsula treba koristiti samo pod nadzorom lekara kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *