Suplementi: Ovo su glavni sastojci whey proteina! - Men`s Health

Suplementi: Ovo su glavni sastojci whey proteina!

Otkrijte da li uzimanje proteina predstavlja idealnu dopunu vašoj ishrani

Whey protein verovatno zamišljate kao magični eliksir: nakon treniga, jednu kašičicu ovog proteina stavite u tečnost, popijete gutljaj i mišići odmah počinju da rastu.

Naučnici zaista ističu da whey protein bilduje mišiće, a ako ga pravilno koristite, može da bude sjajan izbor za oporavak nakon treninga.

Ali da li zaista znate šta se krije u plastičnoj tubi? Ako pogledate sitna slova na omotu, videćete spisak sastojaka, koje ne možete ni da izgovorite. Pomažemo vam da otkrijete čemu svaki od sastojaka whey proteina služi.

Otkrijte koji protein predstavlja pravi izbor za vas

WHEY PROTEIN

On je svakako zvezda šoua, ali tehnički gledano, u pitanju je otpadni proizvod, budući da predstavlja tečnost koja ostaje nakon što se od mleka napravi sir. Postoje dva razloga zašto je whey u mogućnosti da se od ostatka pretvori u gorivo za mišiće, koje ih izgrađuje: tekstura i mlečna svojstva, koja ga čine ukusnijim.

Što je još važnije, whey se pakuje zajedno sa esencijalnim aminom kiselinama, hemijskim sastojcima, koje telo može da dobije samo kroz hranu. Whey sadrži tri amino kiseline: leucin, izoleucin i valin. Kada promućkate šejk, ova moćna trojka počinje da radi svoj posao, oporavlja mišiće i pomaže im da rastu.

Saznajte i Protein: Kada i koliko?

LECITIN

Lecitin je organska materija biljnog i životinjskog porekla i savršen je emulgator, koji omogućava spajanje inače nespojivih jedinjenja u relativno stabilne emulzije. Lecitin je tip masti iz soje, a njegova glavna namera u vašem proteinskom šejku jeste da poboljša teksturu.

Neka istraživanja su pokazala da lecitin poboljšava memoriju i često se prepisuje pacijentima sa demencijom ili Alchajmerom.

Pročitajte i  Kako smršati pomoću jabukovog sirćeta?

XANTHAN GUMA

Ovaj sastojak se koristi kako bi se tekstura zgusnula, a nastao je od sastojaka šećera pomešanim sa bakterijama. Pored toga što se nalazi u vašem proteinu, xanthan gumu možete da pronađete i u pasti za zube, dresingu za salate i začinima.

Pročitajte koje namirnice mogu da ubrzaju rast vaših mišića

RAUBIDIOSIDE A

Verovatno ste čuli drugo ime ovog sastojka, ekstrakt stevie,a niste znali da je u pitanju prirodni zaslađivač koji je 200 puta moćniji od šećera. Njegova uloga je da zasladi vaš proteinski šejk bez dodavanja šećera.

AMINOGEN

Ovo je patentirani sastojak enzima koji pomaže telu da apsorbuje protein efektnije. Naučna studija iz 2008. godine je potvrdila da dodavanje aminogena proteinu značajno povećava apsorpciju proteina.

Pročitajte i Ukusan šejk za veću mišićnu masu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *