Namirnice najbogatije antioksidansima - Men`s Health

Namirnice najbogatije antioksidansima

Kada se govori o superhrani i lekovitim sastojcima prva ascijacija su antioksidansi. Oni zasita čine čuda za naš organizam – štite nas od različitih oboljenja, usporavaju starenje i jačaju imunitet.

BOROVNICE

Ove ukusne bobice više antioksidanasa i vlakana od većine voća i povrća. Pored toga, borovnice su bogate i flavonoidima, koji podstiču rad mozga, sprečavaju srčana oboljenja, preventivno deluju na rak i leče urinarne infekcije.

Pročitajte i Supervoćka: 5 moći borovnice

PARADAJZ

Ukusni paradajz ima široku šrimenu u kulinarstvu i na vrhu je liste najzdravijih  namirnica. Sadrži moćne antioksidanse i deluje preventivno na rak prostate i organa za varenje. Brojne naučne studije su pokazale da likopen kojim paradjz obiluje, može da smanji rizik za srčana oboljenja i do 30 posto.

JAGODE

Njihov božanstven ukus nije jedini razlog da jedete sočne jagode. Ovi slasni plodovi štite zdravlje srca, smanjuju upale i antioksidansima čuvaju opšte zdravlje.

Otkrijte još nekoliko benefita jagoda

PASULJ

Jeste li znali da je pasulj jedna od najzdravijih namirnica? Ovo povrće je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih materija.

TAMNA ČOKOLADA

Lepa vest za sve ljubitelje čokolade, ali one s većim sadržajem kakaoa. Ukoliko uživate u ukusu tamne čokoladem budite sigurni da u organizam unosite zaista zdrave sastojke, uključujući i moćne antioksidanse, piše  Smatra se da tamna čokolada snižava krvni pritisak, uništava slobodne radikale i deluje preventivno na nastanak kancera.

Saznajte 5 odličnih razloga da odmah popijete toplu čokoladu

Izvor: Stvarukusa.rs

Pročitajte i  Pet načina da smanjite unos kalorija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *