Prokelj: Najbolji saveznik za izgradnju jakih i stabilnih mišića - Men`s Health

Prokelj: Najbolji saveznik za izgradnju jakih i stabilnih mišića

Voleli vi male glavice prokelja ili ne, neminovno je kakav su impresivan izvor vlakana, kalijuma, folata i vitamina C. Ono što je još impresivnije je to što su naučnici povezali povrće bogato glukozinolatima, kao što je kupus, karfiol, prokelj sa efikasnim pumpanjem mišića.

Italijanski istraživači su otkrili da prokelj podstiče razvoj matičnih ćelija u mišićima, podstičući ih da se oporave od napora i da rastu.

To znači da biste svoj ukusni proteinski obrok od piletine, mogli da pojačate nečim drugim, osim šakom spanaća.

Hemijsko jedinjenje, sulforafan, koje se nalazi u porkelju, takođe, sprečava ćelijsku smrt, što je ključno za postojanost mišićne mase i brz oporavak nakon teškog treninga. Malo ukusne nauke o ishrani, nikada nije na odmet.

6 namirnica zbog kojih nećete moći da zaspite večeras

Kako da najbolje pripremite prokelj

Kada pripremate prokelj, on ne bi trebalo da podseća na vlažne maramice ili da bude kontaminirano prepečen. Da biste bolje pripremili ovo bogato povrće, zamenite posudu u kojoj ga verovatno inače pripremate – tiganj, plehom za pečenje. Kuvanjem ćete prokelj pretvoriti u kašu, a osim toga ćete i sve njegove vredne minerale odliti sa vodom. Predlažemo vam da ih premažete sa malo ulja i poparite. Pecite ih u rerni dok ne dobiju zlatkastu nijansu i dok ne postanu hrskave, sa nekoliko tankih listića slaninice.

Pojačajte zadovoljstvo na nepcima sledećim dodacima:

Istraživanja su utvrdila da crni biber podstiče lučenje želudačne kiseline, koja omogućava da bolje svarite unete proteine. Dodavanjem belog luka pomažete da se krv brže sjuri u vaše mišiće, podižući nivoe hidrogen sulfida. Ako pre prečenja pospete prokelj tucanom paprikom, aktiviraćete metabolizam, sagorećete nepotrebne masti i smanjiti mogućnost da grip dođe do vas.

Pročitajte i  Izazov za najhrabrije: 6 najtežih vežbi za veće noge!

Foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *