Kada su veganski burgeri nezdraviji od onih sa mesom? - Men`s Health

Kada su veganski burgeri nezdraviji od onih sa mesom?

Jedno od omiljenih pitanja je već duže vreme – Da li su zdraviji veganski burgeri ili oni od mesa? Potom se pojavila tvrdnja kako su veganski burgeri prepuni soli. Međutim, sadrže li više soli od onih koji se prave od mesa?

Veganski hamburger.. ili goveđi?

Kada je u pitanju salinitet, gotovo je nemoguće odrediti da li više soli sadrže veganski ili ipak oni burgeri koji se prave sa mesom. Mnoga istraživanja upućuju na to da su veganski burgeri daleko manje štetni po životnu sredinu od onih sa mesom.

40 dana bez mesa: Šta se događa sa našim organizmom u tom periodu?

Veganski burgeri su bolji izbor kada je u pitanju količina masti koje sadrže (imaju daleko manje vrednosti od onih od mesa). Hamburger od mlevenog mesa sadrži 18% masti od kojih je 7,5% masti zasićeno. Procenat zasićenih masti u veganskom hamburgeru je 2,5% (u proseku!). Međutim, ako na primer, uporedite veganski burger čiji je proizvođač MekDonalds sa domaćim, goveđim burgerom, ove brojke će sigurno biti drugačije.

Kada je reč o proteinima, slična je situacija kao kada je u pitanju količina soli. Povrće koje sadrži veganski burger ima približno isto proteina koliko i burger s mesom, što je oko 17g proteina na 100g proizvoda. Odličan rezultat za obe strane.

ZAKLJUČAK

Ono što može značajno da varira kod veganskih hamburgera jeste procenat masnoće. Neki vegnaski hamburgeri sadrže veći procenat zasićenih masti od goveđih. Razlog za ovo je upotreba kokosovog ulja u pripremi, i to je nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju. Kada je u pitanju količina soli,  veganski burgeri sadrže velike količine soli, ali isto važi za one od mesa. Veganski burgeri obično sadrže manje masti ali približno isto proteina kao i oni od mesa.

Pročitajte i  16 nespojivih kombinacija namirnica koje su neočekivano ukusne

Foto: Shutterstock

Izvor: Men’s Health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *