Po receptu poznatog kuvara: 4 trika za mršavljenje (bez gladovanja) - Men`s Health

Po receptu poznatog kuvara: 4 trika za mršavljenje (bez gladovanja)

Metabolizam i vi u večitom ratu. Dijete, gladovanja, treninzi.. Svemu tome je kuvar, Tom Keridž prišao po sopstvenom nahođenju i smršao čak 76 kg.  Svoje trikove podelio je čitaocima Men’s Health-a:

1. Ne dozvolite da ostanete bez goriva

“Dosta radim kardio, pa sam promenio ishranu”, kaže Keridž, inače, nekadašnji zagovornik dijete sa 0 ugljenih hidrata. Sporootpuštajući ugljeni hidrati treba da vam budu u jelovniku pre i posle treninga, tako da nikada ne ostajete bez energije. “Ako ste u prevelikom kalorijskom deficitu, forma će vam opadati”, upozorava on. Ciljajte odnos ugljenih hidrata i proteina 2:1 – na primer, ovsenu kašu koja je prenoćila i orašaste plodove ili jaja na španski način, sa tostom.

2. Povećajte zapreminu

Ako vam krče creva, negde grešite. “Retko mi se desi da budem gladan. Mada neka visokokalorična hrana nije baš zasitna, poput krofni, činija mahunarki i krta piletina sigurno će vas zasititi”, tvrdi on. Kao dodatak, Keridž koristi nemasni grčki jogurt umesto sosa bez kalorija. Univerzitet u Tenesiju otkrio je da su oni koji su jeli mlečne proizvode svakodnevno, smanjili mnogo više telesnih masti.

Zdrave namirnice koje smanjuju apetit

3. Izdašno sa začinima

Koncentrišite se na dodavanje ukusa obrocima, umesto da samo izbacujete kalorije. “Ubacite sveže bilje: peršun, bosiljak, vlašac..” Sušene pečurke i tečne amino-kiseline su adut (zamena za soja-sos) Keridžov su adut za umami-ukus (Amerićki žurnal kliničke ishrane kaže da to podstiče sitost), dok konzervisani limun i krastavčići povećavaju kiselost.

4. Umešajte proteine

Keridž nije izbacio meso, ali je mnogo “svesniji” njegovog unosa. Zamrzivač mu je pun niskokaloričnih proteina, kao što su edamame i račići, a police vlaknastom kvinojom i sočivom (Univerzitet u Kopenhagenu otkrio je da je zasitniji od svinjetine). Ako spremate meso, Keridž savetuje da skuvate supu ili da ga prepečete kuhinjskom let-lampom, umesto prženja. “U tom slučaju ne dodajete nikakvu mast”.

Pročitajte i  Lubenada, jagonada, malinada, limunada

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *