Kako brza hrana utiče na vaš mozak - Men`s Health

Kako brza hrana utiče na vaš mozak

S Univerziteta u Torontu napominju da izloženost brzoj hrani otežava da cenimo lepotu umetnosti i muziku.

Saznajte koje namirnice izazivaju zavisnost

Istraživači su ustanovili da samo posmatranje restorana brze hrane i njihovih logotipa (a ne nužno konzumiranje hrane u njima) može da izazove nestrpljenje i otežava da uživate u ugodnom iskustvu, kao što je slušanje opere ili gledajući fotografija prirode. Kako je to moguće?

„Brza hrana do uma dovodi brzinu i instant zadovoljstvo, a oba vas čine još nemirnijim.“, izjavio je koautor studije Sanford DeVoe.

Nepotrebno je da vas podsećamo šta brza hrana može da uradi vašem organizmu i zdravlju, ali pogledajte na koji način će uticati na vaš mozak.

Otkrijte koja je tajna brze hrane

MOŽE DA UTIČE NA VAŠ BANKOVNI RAČUN

Samo prolaženje pored fast fuda može da zamagli vaše čulo za finansije. U studiji u Torontu, ispitanicima je bilo ponuđeno da biraju između podizanja novčane nadoknade sutradan ili sledeće nedelje. Oni učesnici koji su morali da biraju dok su stajali pored kioska brze hrane, za 40 procenata više su se odlučivali za manje, brže isplate u odnosu na one ispitanike koji su odabir morali da naprave blizu finijih restorana.

Recept: Voćni burger

Brza hrana vas čini nestrpljivim i tera vas da pravite Ja želim sada i odmah finansijske odluke.

BOJE LOGOVA RESTORANA BRZE HRANE VAS ČINE GLADNIJIM

Da li ste se nekada zapitali zašto mnogi restorani brze hrane koriste iste boje u njihovim nazivima i spoljašnjosti samog restorana? To nije slučajnost. Istraživanja su pokazala da kada vidite kombinaciju crvene i žute boje to pokreće vaš metabolizam i povećava glad.

Pročitajte i Zašto ste uvek gladni?

ČINE VAS TUŽNIM I DEPRESIVNIM

Pročitajte i  Savršena linija pre leta: 15 grešaka koje treba da izbegavate!

Kanadski naučnici su otkrili da su miševi koji su imali visoko kaloričnu ishranu anksiozniji nakon 6 nedelje nego glodari koji su se hranili nisko kaloričnim namirnicama.

Konzumiranje namirnica, koje sadrže više šećera i masti zapravo menjaju hemijsku aktivnost u vašem mozgu, izazivajući zankove povlačenja i depresije, kada prestanete da ih konzumirate.

Saznajte koje namirnice štite od stresa

DOVODE DO PREJEDANJA

Istraživanje Scripps Univerziteta otkrilo je da pacovi koji jedu masnu, hranu prepunu šećera (kao što je ona u restoranima brze hrane) u dovoljno velikim količinama, to može da dovede do navika kompulsivnog prejedanja, koje je slično kao kod narkomanskih zavisnika.

Pročitajte i 7 načina da izbegnete prejedanje

U drugoj studiji na koledžu u Konektikatu, naučnici su otkrili da su glodari koji su jeli kolačiće punjene kremom pokazali veću aktivnost centra za zadovoljstvo od onih, kojima je za potrebe istraživanja bio ubrizgan kokain ili morfijum. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *