Šta će se desiti ako jedete 12 jaja dnevno: Ovaj čovek je to probao - Men`s Health

Šta će se desiti ako jedete 12 jaja dnevno: Ovaj čovek je to probao

Pored toga što su jedan od najboljih i najzdravijih izvora proteina i keto-prijateljska namirnica, jaja, takođe, sadrže aminokiseline koje su neophodne u ljudskoj ishrani i povezuju se sa nižim krvnim pritiskom i povećanim vrednostima testosterona kod muškaraca.

Inspirisan ishranom crtanog junaka Gastona (“Lepotica i zver“), koja je podrazumevala trideset jaja dnevno, jutjuber Simple Man rešio je da na sebi ispita šta će se dogoditi ako u svoju dnevnu ishranu uvede veće količine jaja. Počeo je da jede 12 jaja dnevno, a medicinskim aparatima koje ima u kući je pratio vrednosti krvnog pritiska, holesterola i testosterona.

Na početku izazova, bio je težak 205,4 kg, sa procentom telesne masnoće 20,7, 952,5 cm u struku, pritiskom 127/87  i već visokim holesterolom 253 mg/dl.”Iako možda na oko izgledate fino, sa holesterolom nikad ne znate. Bio sam potpuno nesvestan svog holesterola kada sam započeo eksperiment”, kaže on, za Men’s Health.

Unos kalorija je održavao svakodnevno istim – 2000, računajući u to i ono što unese jedući 12 jaja, što je 840 kalorija. Svakog jutra je jeo poširana jaja iz tegle,  a uveče ih peče ili prži, pravi omlete ili improvizuje „jajaste takose“ kako bi uneo neku novinu. “Pred kraj ovog eksperimenta, toliko su mi se smučila jaja, da sam rešio da svih 12 jaja jedem u jednom obroku”, kaže on. “Iskreno, na kraju ovog izazova zakleo sam se da nikada više neću pojesti niti jedno jaje.”

Nakon što je jeo 12 jaja dnevno tokom čitave nedelje (to je 84 jaja), težina mu je opala za 3,8 kilograma na 201,6, a telesna masnoća smanjila se za 0,8 procenata. “Moj struk se, takođe, primetno smanjio, za samo 7 dana, za 38,1 cm, kaže on. „Dok sam jeo jaja, primetio sam i sam da mi se srednji deo stomaka smanjio, a količina masti u ovoj oblasti je definitivno opala.“

Pročitajte i  Prirodan lek za dijareju koji brzo deluje

Iako je postigao prilično brze rezultate mršavljenja, ova ishrana sa jajima je ostavila i druge efekte na njegovo telo.

Krvni pritisak mu se takođe promenio sa 127/87 na 120/88, a testosteron mu je zapravo blago potonuo. Njegov, ionako povišen holesterol, porastao je još više, sa 253 na 276 mg/dl, iako primećuje da je došlo do porasta njegovog dobrog holesterola – HDL , koji je išao sa 48 na 52 mg/dl. Međutim, i loš holesterol je porastao. “Dobro je što sam prestao nakon jedne nedelje, jer mi se holesterol nije poboljšavao, samo se pogoršavao”, kaže on.

Foto: Shutterstock

Izvor: Men’s Health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *