So sprečava da smršate? - Men`s Health

So sprečava da smršate?

Telu je potreban natrijum da bi se održao normalan balans tečnosti u organizmu, a njegovo prisustvo je važno i za kontrakcije i relaksaciju mišića i prenos nervnih impulsa. Za mnoge, natrijum i so su isto, zato je važno naglasiti razliku – so sadrži 40% natrijuma i 60% hlorida. Ako previše solite čak i zdravu hranu, ona postaje štetna za vaš organizam.

Zašto je manje bolje

Natrijum privlači i zadržava vodu. Kao rezultat toga, višak natrijuma u ​​telu izaziva zadržavanje tečnosti i povećava volumen krvi, što vašem srcu stvara srce napor pri kretanju krvi kroz sudove i povećava arterijski pritisak. Ovo može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara ili visokog krvnog pritiska.

Namirnice koje će vam pomoći na putu ka željenoj kilaži

Mršavljenje i natrijum

So neće zaustaviti mršavljenje ali može da uspori. Natrijum zadržava vodu u vašem telu. Kada unosite previše soli, primetićete i porast kilograma na vašoj vagi. Suprotno tome, kada smanjite unos soli izgubićete nekoliko kilograma jer će vaše telo izbaciti vodu koju je zadržavalo. Međutim, ako jedete slanu hranu kilogrami će se vratiti.

Jedna kafena kašičica sadrži 2,325 miligrama natrijuma. Ne preporučuje se unos više od 2,300 miligrama natrijuma dnevno. Kod stanja kao što je dijabetes, bolest bubrega ili visok krvni pritisak savetuje se 1,500 miligrama. Ovo važi i za natrijum koji dolazi iz Afrike i ako ste srednje životne dobi ili stariji.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Mišićni oporavak: 5 vitamina za više snage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *