Japanski ren: Biljka od koje se pravi lekoviti vasabi sos - Men`s Health

Japanski ren: Biljka od koje se pravi lekoviti vasabi sos

Ako ste ljubitelji sušija, sigurno vam je poznata zelena pasta koja se uz njega služi, nalik na boju pistaća, sa ukusom koji podseća na kombinaciju senfa, đumbira i rena. Često ćete je videti i kao dekoraciju na tanjiru sa rolnicama i sašimijem.

Osim što ima specifičan, pikantan ukus kom ćete želeti da se iznova vraćate, vasabi sos ima lekoviti uticaj na stomak, štiti od bakterija i raka.

Dok se u restoranima uglavnom služi lažna verzija vasabija, ako ste imali sreću da isporbate pravi vasabi sos, sigurno vam je efikasno pročistio sinuse.

Šta će vam se dogoditi ako svaki dan započnete napitkom od đumbira?

Pravi vasabi se pravi od korena, stabljike ili rizoma biljke vasabi – rođake kupusa, karfiola, rena, brokolija, slačice.. Ova biljka prirodno raste uz vodotokove, u planinskim delovima Japana, a ni tamo vam ne garantuju da ćete uvek dobiti pravu verziju vasabi sosa.

Pravi vasabi je poznat kao Sawa vasabi i tretira se kao delikates. Njegov ukus je oštriji od ukusa rena, ali njegov ukus brzo vetri (preporuka je da se koren renda ili secka u skladu sa potrebama, kako bi se servirao svež). Takođe, u odnosu na ren ima ”svežiji” i ”glatkiji” ukus. Smatra se da ukus pravog vasabija pojačava ukus sušija.

Pored svog širokog kuhinjskog domena, naučnici se sve više bave proučavanjem lekovitih svojstava vasabija. Ovo su neke lekovite prednosti vasabija:

  1. Pobeđuje ćelije raka – Vasabi sadrži jedinjenja – izotiocijanate, koji su pokazali jak antitumorski efekat. Žvakanjem sirovog povrća, biljne ćelije se razgrađuju i enzim mirozinaza se pretvara u  izotiocijanate.
  2. Ubija štetne bakterije u hrani – Istraživanja su pokzala da vasabi ima snažna antibaktericidna dejstva. Kada se zasadi zajedno sa paradajizom ili krompirom, vasabi smanjuje infekciju ovog povrća parazitima.
  3. Sprečava propadanje zuba – Isparenja izotiocijanata deluju kao antimikrobni agens i sprečavaju razvoj buđi, gljiva i bakterija. U ove svrhe bi mogao da se koristi i u borbi protiv bakterija odgovornih za nastanak karijesa.
  4. Poboljšava zdravlje stomaka – Koren vasabija ima određene karakteristike koje deluju na bakterije koje se nalaze u crevima – sprečava trovanje hranom, zbog čega se smatra dodatno pogodnim za služenje uz sirovu ribu.
Pročitajte i  Vino zdravlje čuva: Jedna čaša dnevno za zdrav život

Foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *