Zbog čega je tako posebna: Pica u Detroit stilu - Men`s Health

Zbog čega je tako posebna: Pica u Detroit stilu

Ova pica je pre svega poznata po svom originalnom kvadratnom obliku. Dobro ste pročitali. Ne radi se o pravougaonom plehu koji sigurno svi imate u svojim kuhinjama, već o industrijskim kvadratnim pločama, plave boje, na kojima su se prvobitno držali auto-delovi. Kasnije ovi plehovi su postali oruđe pica-majstora.

Zbog specifičnosti pleha u kom je pečena, ova originalna pica ima hrskavo testo. Testo se pravi od brašna za hleb i visoke je vlažnosti, što rezultuje ujedno nežnom, lakom za žvakanje i hrskavom korom. Ovo je pica po kojoj se sir raspoređuje sve do ivica pleha, tako da rastopljen formira finu, smeđu, ukusnu koricu.

Da biste napravili testo ručno:

U velikoj posudi izmešajte brašno, kvasac i so. Umutite da se sjedini, a zatim dodajte vodu i mešajte drvenom kašikom dok se ne formira gruba lopta testa. Odvojite 10 minuta. Okrenite testo na radnu površinu i gnječite dok se ne formira glatka, svilenkasta kugla, oko 10 minuta. Prebacite testo u posudu, formirajte stegnutu kuglu, čvrsto pokrijte plastičnom folijom i odložite na toplo mesto dok se testo ne udvostruči, oko 2 sata.

Sipajte nekoliko kašika maslinovog ulja u dno posude za anodizovani aluminijumski sloj (poput pleha u Detroitu) ili dva puta po 132ml. (Podelite testo na pola ako koristite pleh za torte.) Prebacite testo u tepsiju i premažite namazom od ulja. Pritisnite testo prema dole i raširite ga prema ivicama. Ako nije moguće da testo dospe do ivica, raširite ga koliko možete bez kidanja. Zatim čvrsto pokrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da se testo opusti. Vratite se testu i ponovo ga razvucite. Ovaj put bi trebalo da bude u mogućnosti da dosegne ivice. Ako ne, ostavite još malo i pokušajte ponovo. Da bi testo ostalo u uglovima, razvucite ga malo više od uglova tako da bi se povlačenjem vratilo do uglova. Nakon što se testo razvuče, poklopite ga i ostavite po strani dok pravite sos.

Učinite svoj obrok nutritivno bogatijim: 3 pice za dobar početak dana

Za sos:

Podesite rešetku u rerni na najniži položaj i zagrejte rernu na 290°C. Zagrejte 2 kašike (30ml) maslinovog ulja u srednjem tiganju za soseve na srednjoj toploti dok ne počne da svetluca. Dodajte mleveni beli luk, origano i mlevenu papriku i kuvajte, mešajući, dok ne počnu da mirušu, oko 30 sekundi. Potom dodajte paradajiz, beli luk, luk u prahu i šećer. Nastavite da kuvate na tihoj vatri, dok se ne količina sosa ne smanji na oko 3 šolje, oko 30 minuta. Začinite po ukusu sa soli.

Pročitajte i  Ultimativni doručak za snagu

Formirajte picu:

Prstima pritisnite testo da uklonite sve velike vazdušne mehuriće. Polovinu feferona (ako ih koristite) ravnomerno rasporedite po testu. Premažite sirem, ravnomerno ga rasporedite po samim ivicama tepsije, a zatim dodajte preostale feferone. Sipajte kašiku sosa po površini, u 3 jednaka reda. (Trebaće vam samo oko polovine sosa, a ostatak sačuvajte za drugu picu.)

Prebacite u rernu i pecite dok rubovi ne postanu crni i dok se ne pojave mehurići, a izloženi sir na vrhu ne postane blago smeđe boje, 12 do 15 minuta. Izvadite na presavijenu kuhinjsku krpu dok se malo ne ohladi pleh.

Metalnom špatulom prođite skorz duž ivica pleha, kako biste odvojili picu. Pažljivo je prebacite na dasku za sečenje. Iseckajte na parčiće željene veličine i poslužite.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *