Ovo su namirnice koje će poboljšati kvalitet vaše sperme - Men`s Health

Ovo su namirnice koje će poboljšati kvalitet vaše sperme

Svaki peti muškarac ima spermu lošijeg kvaliteta ili mali broj spermatozoida, a probleme sa plodnošću ima više od 80 miliona ljudi. Međutim, šanse za začećem mogu da se povećaju pravilnom ishranom. Naime proces sazrevanja spermatozoida traje 100 dana tokom kojeg sve što muškarac unese utiče na njihov kvalitet.

Pročitajte i Osam najvećih neprijatelja sperme

Fitoestrogeni, inače sastavni deo biljaka koji se ponašaju kao estrogen, koji su pronađeni u soji, kafi i pivu, smanjuju broj spermatozoida i ometaju pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron i time usporavaju rast tkiva prostate, piše sajt Daily mail

OSTRIGE

Osim što deluju kao afrodizijak i podstiču seksualnu želju, ostrige obiluju cinkom koji povećava nivo polnih hormona. Ovaj element stimuliše proizvodnju sperme i štiti spermatozoide od oštećenja, ali i popravlja već postojeća oštećenja.

Pročitajte i Šta spermatozoidi govore o vašem zdravlju?

SEMENKE BUNDEVE

Semenke bundeve takođe obiluju cinkom koji povećava nivo polnih hormona. One sadrže fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu, a i bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju dotok krvi u genitalije. 

TAMNA ČOKOLADA

Ona obiluje aminokiselinama koje stimulišu proizvodnju spermatozoida, povećavaju njihov broj, ali i volumen sperme. Aminokiselina L-Arginine HCL podtiče i intenzivnije orgazme.

Otkrijte i 9 razloga da odmah pojedete čokoladu

GOJI BOBICE

Ove bobice regulišu temperaturu u testisima čime štite zdravlje spermatozoida. Goji bobice poboljšavaju cirkulaciju u genitalijama i pomažu u borbi sa oksidativnim stresom koji uništava spermatozoide. 

BANANE

Ovo voće obiluje enzimom bromelainom koji reguliše nivo polnih hormona. Takođe, banane su bogate vitaminima B1, A i C koji povećavaju seksualnu izdržljivost i podstiču proizvodnju sperme. Samim time povećavaju se šanse za začećem. 

Saznajte i Jednostavan trik: Kako da banane traju duže? (VIDEO)

ŠPARGLA

Ovo povrće povećava broj spermatozoida i poboljšava kvalitet. Špargla obiluje vitaminima C i E. Vitamin C štiti zdravlje testisa i spermu od oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala, dok vitamin E podstiče proizvodnju polnih hormona. 

Pročitajte i  Roštilj gori od šolje?

ORASI

Oni obiluju Omega-3 masnim kiselinama koja poboljšavaju cirkulaciju u genitalijama. Osim toga, orasi sadrže spoj arginin koji povećava broj i volumen spermatozoida. 

Ako želite da saznate koje još namirnice sadrže omega 3 masne kiseline, pročitajte OVDE

Izvor: 24sata.hr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *