Ovih pet namirnica sabotiraju vaš mozak - Men`s Health

Ovih pet namirnica sabotiraju vaš mozak

Sigurno ste čuli za izreku “Mi smo ono što jedemo” – i budite sigurni da je vaš mozak saglasan sa njom. Dobro je poznato da zdrava ishrana čini da se osećate energičnije, i obezbeđuje vam bolji imunitet, ali da li ste znali da značajno utiče na zdravlje mozga i da to kako se hranite utiče na borbu protiv demencije? Bolje kognitivne sposobnosti, sprečavanje razvoja demencije, borba protiv Alchajmerove bolesti i stanja koja podrazumevaju gubitak ili lošiju memoriju, takođe, spadaju u domen vašeg načina da utolite glad.

Izdvajamo pet namirnica koje bi trebalo da izbegavate što više možete, ako želite da vaš mozak funkcioniše besprekorno:

1.Tunjevina – Ovo će vas možda najviše iznenaditi, zbog toga što je riba generalno bogata nutrijentima koji se preporučuju kao deo zdrave ishrane, međutim riba bogata živom loše utiče na kognitivne sposobnosti. Na prvom mestu je tuna (sveža, smrznuta, konzervirana), sabljarka, ajkula..

2. Vakumirana peciva – Koliko god vam izgledalo primamljivo i praktično za putovanja, čak i one verzije za koje ćete pomislite da su zdrav obrok – poput nekih integralnih mafina za poneti, sa žitaricama ili povrćem – reč je o hrani koja je loša za vaš mozak. Visok sadržaj trans-masti u ovakvim proizvodima povezuje se sa manjom zapreminom mozga, lošim pamćenjem i pada kognitivnih funkcija. Trans-masti, takođe, menjaju strukturu membrane ćelija i mogu da dovedu do degeneracije ćelija u mozgu.

Koliko dugo možete da jedete ostatke hrane?

3.Veštački i rafinirani šećer – Veštački šećeri, poput aspartama, zajedno sa rafiniranim šećerima, osim što nanose štetu vašem struku, nanose štetu i vašem mozgu. Ranija istraživanja su ukazala i na direktnu vezu između dijabetesa i demencije. Gotovo sva pakovana i vakumirana hrana sadrži veštačke šećere.

Pročitajte i  6 navika koje tope kilograme

4. Crveno meso i suhomesnati proizvodi – Crveno meso je bogato gvožđem koje nam je značajno za organizam. Međutim, kao i nedostatak, tako i previše gvožđa može da bude štetno. Višak gvožđa dovodi do oksidativnih promena na nivou ćelija i deteorijacije moždanog tkiva. S toga, ne preterujte sa količinama crvenog mesa u svojoj ishrani. Kada je reč o suhomesnatim proizvodima, oni su, kao i sva pakovana hrana bogati ispunjenim šećerima, konzervansom i natrijumom (ovde ubrajamo i hot-dogove, konzervirano meso, slaninu). Poznato je da su toksični po organizam, ali isto je i sa mozgom. Ako ste ljubitelj slanine, birajte onu sa najmanjim vrednostima natrijuma (ako je moguće bez natrijuma) i ograničite sebe u konzumiranju.

5.Termički obrađivani sirevi – Do sada ste sigurno saznali mnogo toga o štetnosti hrane koja je trpela bilo kakvu obradu – sve isto važi i za sireve. Ovo se odnosi na rezane, vakumirane listove sira, pakovane kriške sira i sve druge oblike pakovanog sira koje možete da nađete. To ne znači da bi trebalo da odustanete od ovog, mnogima omiljenog mlečnog proizvoda, već da birate prirodne sireve.

Foto: Shutterstock

 

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *