Ako ste na dijeti, izbegavajte ovo voće i povrće! - Men`s Health

Ako ste na dijeti, izbegavajte ovo voće i povrće!

Premda nutricionisti uvek preporučuju izbalansiranu ishranu, koja uključuje velike količine voća i povrća, neke namirnice bi trebalo da zaobilazite, pogotovo ako pokušavate da smršate.  

SUVO VOĆE

Suvo voće je zdravo, ali zbog specifičnog procesa obrade tokom koje se izvlači voda iz plodova, radi se o veoma kaloričnim namirnicama. Sto grama suvog grožđa sadrži čak 500 kalorija, pa bi uživanje u ovim slatkim zalogajima svakako trebalo ograničiti. 

Pročitajte i: 6 najzdravijih vrsta voća i povrća

KONZERVIRANO VOĆE

U procesu konzerviranja dodaju se hemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća, nego njihovu svežu varijantu.

Ako želite da saznate koliko šećera sadrži vaše omiljeno voće, pročitajte OVDE

Sto grama svežeg ploda ananasa sadrži oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više. 

AVOKADO

U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje srca. No, u sto grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke.

Pročitajte i7 namirnica koje sagorevaju kalorije

KROMPIR

Slatki krompir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih sastojaka. Sto grama barenog krompira sadrži 86 kalorija, ali ako napravite krompir pire, koji podrazumeva i mleko, ulje i so, dobićete dvostruko više kalorija.

Pročitajte i: Povrće koje ne jedete, a trebalo bi

Bolja varijanta je zeleno lisnato povrće, koje u sto grama ima oko 20 kalorija. 

KUPOVNI SOKOVI OD VOĆA I POVRĆA

Prirodni sokovi su dobro rešenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti da jedu sveže plodove voća i povrća. Međutim, trebalo bi da budete oprezni, jer se u kupovnim sokovima često nalaze velike količine skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrednost celog napitka.

Pročitajte i  Zašto bi trebalo da jedete rotkvice?

Otkrijte i: Svemoćna trojka: 3 voćke koje tope kilograme

Izvor: Magazin.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *