Da li ste znali da sveži sokovi utiču na gojenje? - Men`s Health

Da li ste znali da sveži sokovi utiču na gojenje?

Sokovi od sveže isceđenog voća mogu da budu prava zdrava poslastica, međutim, ukoliko želite da skinete koji kilogram sa stomaka, neće vam se svideti ovo što ćete saznati dalje u tekstu.

Naime, sveže ceđeni sokovi sadrže visoke količine šećera, dok se onaj deo voća koji sadrži vlakna – zadužena da vam pomognu u mršavljenju – odbacuje procesom ceđenja. Zbog ovoga se savetuje da uživate u celom voću i povrću, kao i ostalom zdravom zrnevlju i proteinima ako želite da iskontrolišete taloženje masnih naslaga u predelu stomaka.

Pravilno smanjite šećer u ishrani

Na primer, 1/2 čaše soka od sveže ceđene šargarepe sadrži 10 g šećera, dok ista količina naseckane šargarepe sadrži 3 g šećera. Manjak vlakana u svežim sokovima dovodi do porasta nivoa šećera u krvi koji dovodi do pojačanog osećaja gladi. Vlakna nisu kalorična i usporavaju varenje i na taj način su saveznici u procesu mršavljenja – duže ste siti.

Postoji način da smanjite količinu šećera, a da nastavite da pijete ceđene sokove, ako to baš želite. To podrazumeva da u vašem ceđenom napitku bude više povrća, a manje voća. Najčešće se koriste spanać, celer i kelj. Takođe, ograničite dnevni unos ceđenih sokova na jednu manju čašu dnevno, ili napravite smutiji koji će u sebi sačuvati dozu vlakana, a tu će biti i sok.

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte i  5 pravila ishrane za mršavljenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *