Odličan razlog da odmah popijete sok od cvekle - Men`s Health

Odličan razlog da odmah popijete sok od cvekle

Sportisti vole da piju sok od cvekle, jer smatraju da on poboljšava imunitet.

Pročitajte i: Sve ono što niste znali o cvekli

Koren povrća predstavlja prirodan izvor nitrata, pa vlada mišljenje da sok od cvekle može biti od velike koristi ljudima koji treniraju i nitrati pomažu povećanje protoka krvi u njihovim udovima u toku treninga.

Međutim, nova studija u časopicu Applied Physiology Nutrition and Metabolism, pokazala je da je sok od cvekle zaista dobar za sportiste , ali možda ne iz ovih razloga na koje većina misli.

Pročitajte i: 3 moćna šejka koja će vam vratiti energiju

U okviru ispitivanja, 12 zdravih muškaraca u dvadesetim godinama, konzumiralo je dva soka od cvekle: s nitratima i placebo verziju bez nitrata.

Tri sata nakon ispijanja soka, naučnici su merili veličinu arterija ispitanika i brzinu protoka krvi u periodu kada su se odmarali i u toku šest vežbi različitih intenziteta.

Potpuno suprotno očekivanim rezultatima, naučnici su otkrili da sok od cvekle ne utiče na protok krvi i veličinu arteriju, ni tokom perioda odmara ni tokom vežbanja. Ali došli su do novog otkrića.

Pročitajte i: Cvekla – doktor za krvnu sliku

Sok od cvekle smanjuje pritisak u krvnim sudovima u toku mirovanja.

Neophodno je još sprovedenih istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo na koji način sok od cvekle utiče na napornije treninge, kao i da li će drugačije uticati na stariju,a manje zdravu ciljnu grupu ispitanika. Međutim, druge studije su pokazale pozitivan efekata cvekle na krvni pritisak i kardiovaskularno zdravlje.

Ako želite da otkrijete šta sadrži “čarobni napitak” protiv kancera, pročitajte OVDE

Pročitajte i  Tri jela koja morate znati sami da spremite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *