Zbog čega bi trebalo izbegavati palmino ulje? - Men`s Health

Zbog čega bi trebalo izbegavati palmino ulje?

Palmino ulje je najčešće korišćeno biljno ulje širom sveta, između ostalog zbog toga što je najjeftinije. Proizvodi se od ploda palme – crvenkastog tropskog voća, čija boja je posledica visokog sadržaja beta karotena. Plod je veličine masline, a od njegove koštice se proizvodi ulje. Koristi se kao sirovo i rafinisano, u Evropi i SAD-u najčešće kao rafinisano. Palmino ulje neutralnog je mirisa i prijatnog ukusa, bledo žute boje i glatke i kremaste teksture. U prehrambrenim proizvodima kombinuje se sa drugim uljima i mastima i zajednički određuje sadržaj masnih kiselina i krajnju funkcionalnost proizvoda. Gotovo je neizostavan sastojak margarina, čokolada, peciva, sladoleda, slatkiša, pa čak i kozmetike..

Ovo tropsko biljno ulje bogato je vitaminom E – tokotrienolom, poznatom po snažnim antioksidativnim svojstvima koji poboljšava rad mozga, ali takođe obiluje zasićenim mastima koje podižu nivo lošeg holesterola i triglicerida, pa se smatra manje zdravim u odnosu na kokosovo, laneno i maslinovo ulje.

Palmino ulje: Loše po klimu i po zdravlje

Poreklo palminog ulja je iz tropskih šuma, koje se zbog sve veće potražnje za ovim uljem neumoljivo krče i pretvaraju u plantaže. Na ovaj način se istrebljuje stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta, a uzgoj i čišćenje palminog drveća oslobađa velike količine ugljen-diosksida – što značajno ubrzava klimatske promene.

Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje

 

Pročitajte i  Doživeti stotu: 10 suplemenata koji će vam produžiti život

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *