Recept dana: Napravite sami voćnu rakiju - Men`s Health

Recept dana: Napravite sami voćnu rakiju

SASTOJCI 

  • sveže ili zamrznuto voće 
  • Alkohol poput votke, brendija, viskija, ruma pa čak i nekog slabijeg čistog alkohola. Svaki alkohol koji izaberete trebalo bi da sadrži barem 40 odsto alkohola kako bi služio kao konzervans. Votka najbolje upija ukuse voća bez preteranog menjanja svog originalnog ukusa 
  • gaza za finalno filtriranje – ona će ukloniti fine čestice koje su možda prošle kroz cediljku 
  • šećer 
  • voda 

Pročitajte i: Evo zašto ipak treba da konzumirate alkohol

PRIPREMA

Iseckajte ili izgnječite voće kako bi alkohol bolje upio njegov ukus. Što se tiče količine, imajte na umu da bi voće trebalo da napuni teglu ili flašu 2,5 centimetara do vrha. 

Veoma je bitno da sterilišete tegle u ključaloj vodi u kojoj ćete ih držati najmanje tri minuta. Nakon toga ih ostavite u vreloj vodi sve do trenutka kada ćete ih upotrebiti. 

Voće ne bi trebalo temeljno da popuni teglu pošto je potrebno da ga alkohol obavije. 

Dodajte dovoljno alkohola da u potpunosti prekrije sadržaj tegle, a voće bi trebalo da ima dovoljno prostora da pliva unutar tegle. Važno je da sadržaj tegle ne bude izložen vazduhu. Alkohol bi trebalo da u potpunosti prekrije sadržaj tegle i dođe do njenog samog vrha kako bi se sprečio ulazak vazduha. 

Pročitajte i: Da li alkohol pomaže pri izgradnji mišića i mršavljenju?

Teglu sklonite sa sunčeve svetlosti i na nekoliko dana promućkajte njen sadržaj. Sve ukupno, tegla bi trebalo da odstoji između 4 i 6 nedelja. Nakon ovog perioda, uz pomoć cediljke i gaze dobro procedite sadržaj. 

Kada je sve proceđeno, potrebno je da ubacite zaslađivač. Možete napraviti prost sirup razlaganjem šećera u vodi. Slatkoću sirupa prilagodite svom ukusu. 

Pročitajte i  Anđelo Grinseri: 15 najboljih saveta za mršavljenje

Dodajte šećer u teglu i odložite je još na 2 do 4 meseca pre nego što ga poslužite. 

Što je duži vremenski period, to će vaš liker biti ukusniji. 

Izvor: 24sata.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *