Šta se dešava u frižideru? - Men`s Health

Šta se dešava u frižideru?

Naime, prema novom istraživanju Rajs Univerziteta postoji velika mogućnost da frižider umanjuje hranljive vrednosti voća i povrća.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su ispitivali rast kupusa od faze sađenja do trenutka kada je spreman za prodaju i otkrili su da ovo povrće tokom dana luči jedinjenja glukozinolata (koja su saveznici u borbi protiv raka) kako bi sprečila insekte da ih jedu u toku dana. Međutim, kada padne noć i buba više nema, kupus prestaje da luči ova jedinjenja. Istraživači su zato hteli da ispitaju da li će sveže ubran kupus i dalje stvarati glukozinolat i pod neprirodim svetlom.

ODGOVOR
Može, ali ne u onim količinama kao na prirodnom svetlu. Da pojasnimo, kada kupus iz polja dođe u kontakt sa fluorescentnim svetlom frižidera iz prodavnica ili mrakom vašeg frižidera, prestaje da stvara glukozinolat u onim količinama kao što je to radio u prirodi. Kako ovo pravilo važi i za ostalo povrće kao što je spanać, šargarepa, brokoli, karfiol dolazi se do zaključka da od svog povrća iz frižidera ne dobijate 100% hranljivih materija.

Rešenje bi moglo da bude da sami uzgajate svoje povrće i da ga jedete sveže, a s obzirom da većina nema ovu opciju naš savet je da posećujete pijacu koliko god vam to vremenski raspored dozvoljava.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *