Detoksikacija organizma: Dvodnevna dijeta jabukama - Men`s Health

Detoksikacija organizma: Dvodnevna dijeta jabukama

Kao što već pretpostavljate iz samog naziva dijete, ovaj način ishrane se temelji na konzumiranju isključivo jabuka.

Ako želite da saznate sve dobre strane jabuka, pročitajte OVDE

Možete ih jesti koliko god želite, kada god želite i na koji god način želite – naravno sve dok se radi samo o jabukama (kompot, sok, rendane jabuke). Kako biste više uživali u ukusu, možete da ubacite malo cimeta, đumbira ili nekog drugog začina. 

Tokom ta dva dana smete da pijete samo običnu vodu i nezaslađeni čaj ili kafu, a obično se preporučuje da ovu dijetu sprovodite u delo za vikend, kada ste kod kuće i odmarate se, jer proces detoksikacije iziskuje mnogo energije. 

PRIPREMA 

Za proces detoksikacije možete da počnete da se pripremate i do nedelju dana ranije, ali to nije nužno. Počnite sa izbacivanjem šećera i gaziranih sokova iz ishrane i smanjite obroke. Jedna od stvari koje možete učiniti kako bi vam proces detoksikacije bio uspešniji jeste da poslednja tri dana zadnji obrok zamenite salatom od svežeg povrća ili voća. 

Pročitajte i: 4 načina da upotrebite koru od jabuke

ŠTA NAKON DIJETE?

Kako će se stvari odvijati nakon dvodnevne detoksikacijske dijete jabukama zavisi od vaših želja i ciljeva. Ako samo želite da očistite organizam kako biste održali trenutnu težinu, nakon dijete se vratite normalnoj ishrani i povremeno, na primer na svakih nedelju dana ili dve nedelje, ponovite proces čišćenja.

Ako želite da smršate, dijetu iskoristite kako biste očistili telo pre prelaska na zdraviji način ishrane. Nakon što prođu ta dva dana krenite dalje sa planiranom zdravijom ishranom. 

OPREZ: DETOKSIKACIJA VOĆEM NIJE ZA SVAKOGA 

Pročitajte i  Hranite se kao Lebron

Jabuke sadrže manje šećera od većine voća, ali ako uzimate samo voće mogli biste da imate problema ako vaše telo ne uspeva baš najbolje da uspostavi ravnotežu šećera u krvi, odnosno ako ste dijabetičar ili ako patite od gljivičnih infekcija u crevima ili neke druge ozbiljne bolesti.

Pročitajte i: Jedna jabuka dnevno može da vam spasi život

Kombinacija jabuke sa cimetom omogućiće da vaše ćelije postanu osetljivije na insulin koji reguliše nivo šećera pa tako nećete imati problema sa stabilizacijom šećera u krvi. Ako već imate ove probleme, kao zamena za jabuke mogu vam poslužiti krastavci, zelena salata, celer ili paradajz. 

Izvor: Ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *