Veština zrelog izbora - Men`s Health

Veština zrelog izbora

Možda ćete se iznenaditi, ali kada je hrana u pitanju, ono najlepše nije uvek i najbolje. Nesavršenost može biti i te kako privlačna, skrivajući u sebi sočne ukuse i hranljivost. Previše supermarketa prodaje robu za koju ste i verovatno sami primetili da odlično izgleda, a da pri tom nema očekivani ukus. Sasvim je normalno da želite od vašeg voća da bude prirodno sočno, da bude prava prirodna lepotica, a ne plastificirana porno zvezda. Zaposlite svoja čula. Izgled: Najprirodniji primerci voća i povrća su najčešće oni najrobusnijeg i najnepravilnijeg izgleda. Dodir: Tvrdo, čvrsto voće i povrće za zategnutom kožicom i svežinom u dobrom stanju. Miris: Kod pojedinih vrsta voće svežina se prosto može osetiti u vazduhu. U nastavku ćete pronaći pregršt korisnih saveta kako da odaberete i kupite najbolje.

KIVI
Zreli primerci ovog voća će imati blagu elastičnost pri dodiru. Izbegavajte one koji su previše mekani i izborani, a koji uz to imaju i neodgovarajući miris. Dostupnost: Tokom cele godine. Čuvanje: Držite ih na sobnoj temperaturi kako bi dozreli. Da biste ubrzali celokupan proces, stavite ovo voće u papirnu kesu zajedno sa jabukom ili zrelom bananom. Kada dozri, stavite ga u frižider, zapakovano u plastičnu kesu, gde vam može stajati do nedelju dana. Dobitak: 65 procenata više vitamina C nego što ga sadrži neko drugo voće, kao što su, na primer, male pomorandže.

PLAVI PATLIDŽAN
U ruci bi njegova veličina trebalo da odgovara težini, a koža bi trebalo da bude zategnuta i sjajna. Plod je prepoznatljiv kao krupan i izduženo ovalan. Kada ga pritisnete, potreban vam je gumast, a ne sunđerast osećaj. Stabljika bi trebalo da je svetlo zelene boje. Dostupnost: Od avgusta do septembra. Čuvanje: Držite ga na hladnom mestu (ali ne frižideru) do 3 dana. Plavi patlidžan je osetljiv na previše nisku temperaturu i tako ne može dugo da se održi. Dobitak: Hlorogenska kiselina koja se uspešno suprotstavlja slobodnim radikalima.

KRUŠKE
Ako želite prijatne ukusne note, potražite malo mekanosti na vrhu blizu peteljke. Manje braonkaste površine neće smetati.
Dostupnost:
Od avgusta do marta. Čuvanje: Na sobnoj temperaturi, u blago zatvorenoj papirnoj kesi. Dobitak: Vlakna i vitamin C, ukoliko je pojedete sa korom.

Pročitajte i  Najbolje fitnes tajne Džejsona Stejtama

PEČURKE
Pronađite one dobro upakovane, sa neoštećenom ambalažom, koje nemaju kapljičnu kondenzaciju na providnoj foliji, ili ako kupujete sveže, na meru, bez ambalaže, izaberite one bez tamnih mekanih tačaka po površini. U svakom slučaju, potrudite se da ih pojedete što pre. Dostupnost: Od septembra do marta. Čuvanje: Rasporedite ih na ravnoj površini, prekrijte ih vlažnim papirnim ubrusom, i držite ih u frižideru 3 do 5 dana. Dobitak: Polisaharidi koji se nalaze u ovom povrću će pružiti podršku vašem imuno sistemu i u prevenciji kancera.

PAPRIKE
Trebalo bi da budu velike i u različitim bojama, bez ikakvih površinskih oštećenja. Peteljke bi trebalo da budu svetlo zelene.
Dostupnost: Tokom cele godine. Čuvanje: U odeljku za povrće vašeg frižidera, do 2 nedelje. Dobitak: Sve vrste paprika su prepune antioksidanata, a naročito vitaminom C. Paprike sa žutom bojom su predvodnik.

BOROVNICA
Tražite debeljaste bobice, ujednačenih veličina i indigo boje, sa zategnutom kožicom, koje na vrhu završavaju kružnim udubljenjem. Dostupnost: Od maja do oktobra. Čuvanje: Stavite ih neoprane u posudu koju možete čvrsto zatvoriti i držite ih u frižideru 5 do 7 dana. Dobitak: Za zdravlje korisni antioksidanati (naročito u divljim primercima) u većoj količini nego u ostalom voću.

BROKOLI
Pronađite one sa čvrstim i gustim ograncima i cvetovima koji imaju tamno zelenu boju. Zaobiđite svaku onu na kojoj se i nazire bilo koja druga boja, naročito žuta. Oni će biti gorkog ukusa. Dostupnost: Od oktobra do aprila. Čuvanje: Držite ih u frižideru, u plastičnoj kesi, u trajanju do 1 nedelje. Dobitak: Borac protiv kancera sulforafan.

PARADAJZ
Izaberite one koji su teži i sa intenzivnijim bojama, bez površinskih oštećenja poput ispucalosti, tamnih ili mekanih delova. Takođe bi trebalo da budu i blago elastični. Dostupnost: Od juna do septembra. Čuvanje: Nikad u frižideru, jer niska temperatura loše utiče na ukus i teksturu. Držite ih dalje od direktnog delovanja sunčevih zraka do jedne nedelje. Dobitak: Likopen za dobro zdravlje prostate.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *