Kulinarski trikovi: Ovako će pečeno meso biti mekano - Men`s Health

Kulinarski trikovi: Ovako će pečeno meso biti mekano

Pečenje mesa se čini lako – samo komad mesa stavite u rernu i pečete, ali zašto vam onda nekako uvek ispadne tvrdo i suvo? U tom slučaju ovi jednostavni saveti kuvarice Anabel Langbin dobro će vam doći i pečeno meso će biti sočno i mekano.

Otkrijte i: Kako meso utiče na plodnost

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso pre sečenja ostaviti da jedno vreme odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo.

Saznajte i: 5 iznenađujućih izvora proteina

Ostavljanje pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata. Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Pogledajte i: Kulinarski trik: Kako učiniti slaninu iz rerne još ukusnijom?

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Izvor: Tportal

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *