Uvrstite u svoju ishranu paradajz - Men`s Health

Uvrstite u svoju ishranu paradajz

To je samo deo razloga za njegovo konzumiranje, jer je ovo povrće u prilici da ponudi mnogo više za zdravlje svakoga od nas.

NAUKA IZA IMENA
Nauka odgovorno stoji iza dokazanih tvrdnji o njegovom pozitivnom i korisnom delovanju na zdravlje, i to ponajviše zahvaljujući sadržaju snažnog antioksidanta likopena. On doprinosi smanjenju rizika od kancera prostate, debelog creva i pankreasa.

ŠTA JOŠ?
Naravno, brojne studije pokazuju i njegov pozitivan uticaj na opšte zdravlje, i za to nije zaslužan samo likopen, već sinergija svih nutrienasa iz njegovog sastava. U paradajzu se nalaze još i vitamin C, A, K, od minerala tu su kalijum, magnezijum, hrom, kao i dijetna vlakna.

PREDNOSTI
Njegova prednost je i u tome što se ne mora jesti samo svež. Ako ste pod stresom, probajte, recimo, hladnu čorbu Gaspaćo. Ako želite da unapredite zdravlje svojih kostiju, sok od paradajza vam može pomoći zahvaljujući sadržaju vitamina K. Njegovim unosom doprinećete boljem lipidnom profilu, naročito smanjenju ukupnog i LDL holesterola. Sve ovo su više nego dovoljni razlozi da i ovog leta zagrizete ovo crveno povrća.

SUPER ČORBICA
Evo kako na brz i jednsotavan način napravite čorbicu koja će vam doneti mnogo dobrog. Kilogram zrelog paradajza poparite ključalom vodom i skinite kožicu. Od paradajza napravite kašu i dodajte rendanu glavicu crnog luka, malo ruzmarina, majčine dušice i komorača. Nalijte vodom da ogrezne i dodajte dve do tri kašike crnog vina. Zagrejte čorbicu do vrenja (ali je ne kuvajte). Sklonite s vatre, pa umešajte sok od sveže ceđenog belog luka (5-6 čenova), po kašiku seckanog peršunovog i celerovog lista, i sitno rendano korenje šargarepe, peršuna i celera. Promešajte i ostavite poklopljeno. Ovako pripremljena supa leči probleme s probavnim organima, snižava krvni pritisak, čisti pesak i kamenac u bubrezima. Dobra je za žuč i jetru, ublažava žeđ. Ako ste na dijeti, u čorbicu stavite pirinač, i neka vam to bude kompletan obrok.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *