Da li su akai bobice zaista superhrana? - Men`s Health

Da li su akai bobice zaista superhrana?

Akai bobice su sitno ljubičasto voće koje je plod akai palme, karakteristične za područje Severne i Južne Amerike. Prema nekim teorijama bogate su antioksidantima i preventivno deluju na bolesti srca i kancerogena obolenja.

ANTOCIJANINI I FLAVONOIDI

Ono što je sigurno pronađeno u akai bobicama su antocijanini i flavonoidi. Antocijanini su zaslužni za njihovu ljubičastu boju, a nalaze se u nekim od najzdravijih namirnica kao što su borovnice, grožđe.

Pročitajte i: Akai bobice: Više od super hrane

Antocijanini i flavonoidi su veoma snažni antioksidanti koji pomažu organizmu da se brani od raznih životnih okidača za stres. Isto tako imaju veoma važnu ulogu u sistemu zaštite ćelija i brane organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ako jedemo hranu bogatu antioksidantima, naš organizam neutrališe slobodne radikale i samim tim usporava proces starenja. Dobra su prevencija srčanim bolestima i kancerogenim obolenjima.

Istraživanja su pokazala da mesnati deo akai bobica sadrži više antioksidanata od brusnica, kupina, malina i borovnica što uopšte nije jednostavno nadmašiti. Iako se akai bobice dug niz godina koriste u ishrani da bi se poboljšalo opšte zdravlje, njihova lekovita svojstva, naučno, još nisu sa stopostotnom sigurnošću utvrđena.

AKAI BOBICE ZA VITKU LINIJU I LEP TEN? 

Iako mnogi proizvođači potenciraju uticaj ovog voća na gubitak kilograma, on nije dokazan. Ove bobice ništa bolje ne tope kilograme od ostalog bobičastog voća.

Pročitajte i: Istina o antioksidantima

Kad je u pitanju kozmetička industrija, tu je malo drugačija situacija. Dokazano je da ulje dobijeno iz ove bobice veoma pozitivno deluje na zdravlje i izgled kože i kose i to iz razloga što se tokom procesa dobijanja ulja nivo antioksidanata u akai bobicama povećava.

Ukoliko ste alergični na polen ili neko drugo bobičasto voće, akai bobice bi trebalo da izbegavate.

Pročitajte i  Raspremite frižider

Izvor: Lifepressmagazin.com

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *