Ukus jeseni: 4 namirnice koje obeležavaju ovo godišnje doba - Men`s Health

Ukus jeseni: 4 namirnice koje obeležavaju ovo godišnje doba

JABUKE

Jabuke je moguće kupiti tokom cele godine, ali oktobar je idealni mesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Ne čudi što se u ovom mesecu (20. oktobra) širom sveta slavi Svetski dan jabuka. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita. Pogledajte i 5 sorti jabuka za svačiji ukus.

Za oporavak mišića nakon treninga: Fenomenalni jesenji smoothie s bundevama

KRUŠKE

Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovog meseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i učestvuje u izgradnji kostiju i zuba.

GROŽĐE

U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti, pa je ovaj mesec idealan za kupovinu omiljenih bobica, posebno onih crnih sorti. Bobice postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu se nalazi značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvni sistem od bolesti.

Pobedite pospanost: 8 brzih užina koje odmah podižu energiju

BUNDEVE

Oktobar je idealno vreme da kupite bundevu i isprobate neke od jesenjih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet tela od sezonskih prehlada, i štiti organizam od uticaja slobodnih radikala.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Idete u nabavku? Ovo je sve što vam je potrebno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *