Zdrave namirnice koje smanjuju apetit - Men`s Health

Zdrave namirnice koje smanjuju apetit

ORAŠASTI PLODOVI 

Orašasti plodovi su poznati po tome što su veoma zdravi, ali su i odlična namirnica koja suzbija i kontroliše apetit.

Pogledajte i: 3 napitka od banane koji tope naslage oko struka

Većina ih je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vlaknima i vitaminom E, što ih čini idealnom užinom. Oslonite se na orašaste plodove koji će vas brzo zasititi, poboljšati zdravlje kože kao i celokupno zdravlje. Bademi, orasi i lešnici odličan su izbor.

KAFA

Kafa, kada se konzumira u umerenim količinama i uz minimalne količine šećera i mleka, može da deluje kao prirodno sredstvo za smanjenje apetita i može da poboljša metabolizam. Kofein u kafi ključni je sastojak koji vam pomaže da se duže osećate sitima, a pojedina istraživanja pokazuju da ovaj sastojak čak može i da poboljša raspoloženje. 

Pročitajte i: Za i protiv kafe

SOK OD POVRĆA

Sokovi od povrća su bezbedan način da istovremeno smanjite apetit i unesete više povrća u organizam. Istraživanja pokazuju da konzumiranje sokova od povrća pre obroka može pomoći da ukupno unesete manje kalorija u organizam tokom dana. Naravno, reč je o sveže ceđenim sokovima, a ne fabričkim varijantama.

Pogledajte i: Najbolje povrće za detoksikaciju

OVSENE PAHULJICE

Istraživanja već godinama pokazuju da su ovsene pahuljice fantastična namirnica za doručak, jer su veoma zasitne i ubrzavaju metabolizam. Pored toga, one vam pomažu i da kontrolišete apetit. Bogate su vlaknima, koja vam pomažu da duže budete siti, normalizuju rad creva i sprečavaju nastajanje smetnji u varenju. 

Otkrijte i: Namirnice koje bi trebalo da dodate žitaricama

JABUKE

Bogat su izvor vlakana i antioksidanata koji vas drže sitima i pomažu u borbi protiv raznih oboljenja. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u kontrolisanju apetita, a pored toga, one sadrže i pektine koji nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Dakle, svaki put kada želite da pojedete neku grickalicu ili slatkiš, odlučite se za jabuku. 

Pročitajte i  5 grešaka koje pravite tokom doručka

Pročitajte i: Voćka koja smanjuje holesterol!

ČAJ

Postoje dve vrste čaja koje bi trebalo da pijete, ako želite da kontolišete i obuzdate apetit. Zeleni čaj i čaj od nane poznati su po svojim mnogobrojnim zdravstvenim koristima, ali su odlični i za obuzdavanje apetita. Čaj je i odlična alternativa ukoliko vam je dosadilo da stalno unosite vodu ili ako niste ljubitelj kafe. Zeleni čaj sadrži katehine i kofein koji drže pod kontrolom nivo šećera u krvi i poboljšavaju metabolizam. Istraživanja pokazuju da čaj od nane, takođe, smanjuje i želju za slatkišima. 

Pogledajte i: Zeleni čaj: 6 razloga da počnete odmah da ga pijete

SEMENKE

Semenke lana i čia semenke su opravdano najbolje semenke koje možete da konzumiraju. Pored toga što organizam obezbeđuju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, navedene vrste semenki su odlična pomoć kod mršavljenja. Semenke lana sadrže i omega-6 masne kiseline za koje je poznato da podižu nivo holecistokinina koji pomaže u obuzdavanju apetita, a čia semenke sadrže mnoštvo rastvorljivih vlakana koja pomažu u suzbijanju gladi. 

Pročitajte i: Semenke bundeve – jedna od najzdravijih grickalica

Izvor: B92.net 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *