Evo zašto treba da uživate u mediteranskoj ishrani - Men`s Health

Evo zašto treba da uživate u mediteranskoj ishrani

Najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu BMJ, pokazalo je da mediteranska ishrana ima blagotvorno dejstvo na gene. Ona se dovodi u vezu sa dužim telomerima, zaštitnim kapama na vrhovima hromozoma. Kratki telomeri vezuju se za kraći životni vek i bolesti vezane za starenje kao što su rak i kardiovaskularna oboljenja. 

Pročitajte i: Mediteranska ishrana u borbi protiv srčanih oboljenja

U istraživanju koje je trajalo preko 20 godina, ispitivane su navike u vezi sa ishranom 4 676 zdravih žena (jer ko bi drugi mislio na bore). One su na skali ocenjivale koliko je njihov način ishrane sličan mediteranskoj dijeti. Pokazalo se da, što je više bilo sličnosti, to su njihovi telomeri bili duži. 

Od naročite je važnosti da nijedna namirnica pojedinačno ne može da ima pozitivan uticaj na organizam onoliko koliko efekte ima popuno sprovedena mediteranska dijeta. 

Pročitajte i: Modernizovana mediteranska dijeta

Mediteranska ishrana je režim ishrane koji obuhvata ribu, maslinovo ulje, povrće i poneku čašu vina, a teži da eliminiše mlečne proizvode i proizvode od mesa. Ovakav način ishrane je veoma koristan za organizam, a naročito za očuvanje zdravlja srca i mozga. 

Izvor. B92.net

Pročitajte i  AKO NE ŽELITE DA VAM BUDE JOŠ GORE: Ovih 9 namirnica izbegavajte kad ste bolesni
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *