Kamu-kamu, brazilsko supervoće sa super moćima - Men`s Health

Kamu-kamu, brazilsko supervoće sa super moćima

Kamu-kamu je brazilsko voće, koje raste isključivo u poplavljenim područjima Amazona u Peruu, Brazilu, Kolumbiji i Venecueli, gde se plodovi i listovi ove voćke koriste u medicinske svrhe. Otprilike je iste veličine kao limun, a izgledom podseća na jabuke i nektarine.

Pročitajte i: Koje namirnice isceljuju organizam?

Veruje se da kamu-kamu ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica. 

Kamu-kamu je vrsta superhrane, koja leči brojne bolesti, poput afti, herpesa, herpesa zostera i obične prehlade. Mnogi istraživači se slažu da je kamu kamu prirodni podizač energije i sjajan za zdravlje očiju i usne duplje.

Ovo egzotično voće do koga je teško doći sadrži 60 puta više vitamina C od narandže, a samo jedna kašičica praha napravljenog od ove voćke je dovoljna da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Kamu-kamu sadrži i aminokiseline valin i serin. Valin je od velike važnosti za centralni nervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića, dok serin potpomaže zdravu probavu.

Pročitajte i: Vitamin koji vam pomaže da dišete

Interesantno je da na 100 grama voća kamu kamu dolazi čak 7,1 miligrama kalijuma, koji je važan za pravilan rad bubrega i srca.

Kamu-kamu sadrži i galsku i elaginsku kiselinu, za koje je poznato da imaju antivirusna i antigljivična svojstva, te deluju kao antioksidanti. Mnoga istraživanja su pokazala da elaginska kiselina ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima da pod kontrolom drže svoju bolest.

Kamu-kamu se teško pronalazi, pa je možete uzimati u prahu ili kapsulama, koje možete kupiti putem interneta ili u bolje snabdevenim apotekama. Prah možete da dodajete u sladoled, šejkove ili zobenu kašu.

Pre nego što počnete da konzumirate kamu-kamu, posavetujte se sa lekarom, budući da postoje neka saznanja da kamu-kamu može da utiče na rad lekova hemioterapije.

Pročitajte i  Fenomenalna užina: Ukusni šejk sa ovsenim pahuljicama i bananama (VIDEO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *