4 najzdravije zimske namirnice - Men`s Health

4 najzdravije zimske namirnice

NAR

Pored toga što je ukusan i dodaje svežinu vašim jelima sadrži mnoštvo hranjivih materija koje su od velike važnosti za opšte zdravlje organizma. Sok od nara je veoma bogat antioksidantima i samo jedna čaša dnevno sprečava slobodne radikale da oksidiraju loš holesterol što doprinosi stvaranju naslaga u arterijama. Jedna studija je takođe otkrila da konzumacijom soka od nara pospešujemo cirkulaciju krvi što smanjuje rizik od nastanka srčanih obolenja.

ZELENO LISNATO POVRĆE

Tokom cele zime se može pronaći kelj, blitva i spanać i bilo bi dobro da ove namirnice jedete u što većim količinama tokom zime. Ono što je dobro za zimski period jeste što mraz smanjuje gorčinu kelja i čini ga ukusnijim za konzumaciju. Ovo povrće je veoma bogato vitaminima K, C i A i sadrži folate od velike važnosti za prenatalnu brigu trudnica i nerođenih beba.

Pročitajte i: 5 načina da uvedete kelj u ishranu

CITRUSI

Mandarine, limun, narandže, grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama tokom svih zimskih meseci. Veoma su bogate vitaminom C, a samo jedna narandža srednje veličine obezbediće vam više od 100 odsto od potrebne dnevne količine ovog vitamina. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.

KROMPIR

Krompir je namirnica koja je zbog količine skroba na lošem glasu kod nutricionista i mnogi ga svrstavaju u isti koš sa belom rižom i testeninom, ali za razliku od njih krompir sadrži i neke veoma važne nutrijente koji su dobre za naše zdravlje. Krompir sadrži vitamine koji jačaju imunitet, a to su vitamin C i B6, a tu su i određene količine folata te vlakana. Možete da kupite i ljubičasti krompir, jer on sadrži antocijanine, antioksidante povezane sa zdravljem kostiju, a veruje se da oni smanjuju rizik od kancerogenih i srčanih obolenja.

Izvor: Lifepressmagazin.com

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *