Kada piti toplu, a kada hladnu vodu - Men`s Health

Kada piti toplu, a kada hladnu vodu

Voda zaista jeste izvor života i potrebno je da je unosimo u preporučenim količinama kako bismo bili zdravi. A da li je važno da li je pijemo toplu ili hladnu?

Tradicionalna kineska medicina i Ajurveda naglašavaju značaj temperature vode koju pijemo. Inače, hladna voda podrazumeva tečnost malo hladniju od sobne temperature, a mlaka samo malo topliju. Ne preporučuju se ekstremne temperature vode – ni ledena, ni vrela.

KADA DA PIJEMO HLADNU VODU

Vežbanje

Tokom fizičke aktivnosti raste telesna temperatura, a znojenje je mehanizam kojim organizam pokušava da se ohladi. Tom prilikom gubimo dosta tečnosti i važno je da je nadoknadimo. Kada u toku vežbanja pijemo hladniju vodu, rehidriramo telo i hladimo organizam. Naravno, važno je da ne preterujete i nikako ne pijete ledenu vodu. Preporučuje se tečnost malo hladnija od sobne temperature.

Groznica

Ispijanje hladne vode ako imate temperaturu je jedan od metoda za hlađenje organizma. Veoma je važno da u toku groznice unosite dovoljno tečnosti kako biste pomogli telu da se izbori s infekcijom. Vodi dodajte i malo limuna i morske soli da nadoknadite izgubljene elektrolite.

Mršavljenje

Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno. Iako nije baš idealan leka protiv gojaznosti, tokom vremena vam može pomoći da smršate. Inače, tu količinu kalorija osoba prosečne kilaže izgubi tokom 15 minuta šetnje.

KADA DA PIJEMO TOPLU VODU

Varenje

Prema pravilima Ajurvede, topla voda u jutarnjim satima može pomoći i podstaći naše varenje. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, orgnizam će teže variti hranu jer će više energije biti potrebno za proces probave.

Detoksikacija

Kada je reč o čišćenju organizma od toksina, voda može biti i te kako od pomoći. Preporučuje se da u mlaku vodu sipate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Pored limuna, vodi možete dodati i krastavac, nanu, jabuku ili cimet koji takođe pomažu detoksikaciju.

Protiv bolova

Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimuliše cirkulaciju krvi. Topla voda vam može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

Zatvor

Toplija voda je bolja opcija ako imate konstipaciju. Tako ćete rešiti problem zatvora, a vašem telu pružiti poželjnu količinu tečnosti čiji nedostatak može i biti jedan od uzroka konstipacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *