Istorija najpoznatijih afrodizijaka - Men`s Health

Istorija najpoznatijih afrodizijaka

OSTRIGE (KAMENICE)

Poznatom ljubavniku Kazanovi svaki dan je navodno započinjao sa 50 ostriga kako bi ga pripremile za naporna poslepodnevna druženja. Ostrige su bile nezaobilazne i na jednako poznatim rimskim orgijama, a rimski su lekari su ih čak navodili kao lek za impotenciju. Deo razloga za njihovu povezanost s ljubavlju je njihov izgled, ali i reproduktivni ciklus. Ostrige ispuštaju  mnoštvo reprodukcijskog materijala direktno u more, što im omogućava spoljašnju oplodnju. Ali i pre nego što se znalo kako se kamenice reprodukuju, one su bile usko povezane s Afroditom, boginjom ljubavi i požude. Sve su školjke za nju bile svete životinje, a govorilo se da je rođena u školjci i da je biser njen sveti kamen.

AVOKADO

Avokado je bio omiljeno voće Luja XIV. Plod ima kremastu, meku teksturu i proizvodi senzualan osećaj kada ga jedete. Ali postoji još jedan, veći razlog, zbog kojeg se avokado ubraja u afrodizijake. Naime, ovo voće visi na stablima u paru, a tako neodoljivo podseća na određeni deo tela, da su ga Asteci zvali ahuacatl, što je ujedno značilo i testis. Kada su Španci otkrili njihovu kulturu, avokado je već imao dobru reputaciju kao jedan od plodova ljubavi. Kada je voće plasirano na američko tržište, seljaci su za njega izabrali novo ime radi lakšeg izgovora, ali i da bi izbegli neugodnu konotaciju. Njegov status afrodizijaka – ostao je nepromenjen.

Pročitajte i: 12 zdravih namirnica koje goje

BADEMI

 Uverenje da su bademi afrodizijak datira još od antičke Grčke. Grčki parovi su bili blagoslovljeni bademima kako bi se osigurala plodna veza, a verovalo se da će devojka da sanja svog budućeg muža ako stavi badem pod jastuk. U Maroku se badem koristi se za prenos sreće mladenaca budućim generacijama.

NAR

Datira još iz doba Afrodite, boginje po kojoj je afrodizijak dobio ime. Prema grčkoj legendi, upravo je Afrodita zasadila nar na ostrvu Kitira. Otvaranje nara otkriva mnoštvo semena, a crvena je boja povezana s krvlju devica – a ona opet s konzumacijom braka.

ŽABE

Svima je poznato da hemikalije koje izlučuju krastače izazivaju halucinacije, a neka tumačenja kažu da imaju i afrodizijska svojstva. Tradicionalna kineska medicina je iz tih toksina proizvela lek koji smanjuje otoke, ali stimuliše telo na način da produžava trajanje seksa. Ali, kada je nepravilno pripremljen – postaje smrtonosan.

Pročitajte i  Šta će vam se dogoditi ukoliko doručkujete u roku od sat vremena nakon buđenja?

Pročitajte i: Hrana koja utiče na testosteron

ROG NOSOROGA

Početkom 20. veka, svetska populacija nosoroga bila je oko pola miliona. Do početka 21. veka, taj broj je pao na par hiljada, a svakim se danom bliži potpunom istrebljenju. Krivolovci su dobrim delom podstaknuti tvrdnjom da je rog nosoroga snažan afrodizijak. Koristi se u kineskoj medicini za razne svrhe – rasterivanje noćnih mora i zlih duhova, olakšavanje bolova od artritisa, lečenje prehlade i groznice, pa čak i kao protivotrov za zmijske ugrize.

ČOKOLADA

Neka istraživanja sugerišu da je količina materija u čokoladi zbog koje bi se osećali dobro toliko mala, da to u stvari ne drži vodu. Ipak, činjenica je da je čokolada na vrhu svakog popisa afrodizijaka.

MED I MEDOVAČA

Evo odakle naziv medeni mesec – medovača je alkoholno piće od meda za koje se dugo mislilo da povećava libido. Potiče iz drevne Persije, kada su parovi provodili 30 dana nakon venčanja pijući medovaču svake večeri. Zvali su ga mesec meda, a kasnije je preimenovan u medeni mesec. Novija tumačenja kažu da nas med čini sklonim zaljubljivanju, jer sadrži značajne količine vitamina B, proteina i oksida koji pomažu reproduktivnom sistemu.

Pročitajte i: 8 fantastičnih blagodeti meda

BELI LUK

Možda vam se beli luk zbog jakog mirisa i ne čini kao idealan izbor, ali njegova istorija kao afrodizijaka je jako duga. U Talmudu piše da beli luk treba jesti petkom, jer je petak tradicionalno dan u kojem se ispunjavaju bračne dužnosti u krevetu. Beli luk ima nekoliko svojstava koji pomažu u seksualnim odnosima. Daje topli osećaj celom telu, potiskuje glad, i (daleko najromantičnije) ubija parazite u telu. Neki spisi takođe kažu da pomaže kod ljubomornih ispada.

Izvor: Stvarukusa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *