Lekovito voće kojeg se retko setimo - Men`s Health

Lekovito voće kojeg se retko setimo

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najpre na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po celoj Evropi. Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje lekovitosti, hiljadama godina, sve do poslednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.

Pogledajte i: Želite li instant priliv energije? Pokušajte ovo!

Izgleda da se ta situacija sada menja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka, a naročito zbog snažnog protivupalnog dejstva na ceo organizam.

Stolećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Ova voćka sadrži belančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Pogledajte i: 3 napitka od banane koji tope naslage oko struka

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno deluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospešuje rad creva, sprečava zatvor i pomaže u lečenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.

Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri lečenju afti u ustima.

Pogledajte i: Velnes šejk: Uskusno, zdravo i brzo!

List se u lekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo delotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u lečenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svetlom mestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora sa drveta se skida u proleće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za lečenje malarije.

Semenke mušmule takođe imaju lekovita svojstva. Sluz oslobođena iz semenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.

Koriste se i za eliminisanje kamena u bubregu, ali je kod ove vrste terapije potreban poseban oprez i stručan nadzor, jer semenke sadrže određeni procenat cijanovodične kiseline.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *