Zbog čega treba da jedete šargarepu - Men`s Health

Zbog čega treba da jedete šargarepu

U ishrani se najviše upotebljava koren šargarepe, koji može da poraste i do 40 centimetara, a čitava ova biljka je veoma bogata karotenom (otud njena narandžasta boja).

Pogledajte i: Vitaminska šargarepa

SNAGA POVRĆA

Supstanca karoten ima širok spektar blagotvornog dejstva po ljudsko telo, a možda je najveća njegova prednost to što od njega nastaje vitamin A, koji je odgovoran za pigmentaciju i kvalitet kose, kože i noktiju.

Karoten, uz to, poboljšava radjetre, želuca, srca i creva, a odavno je poznato da su šargarepe jedna od najdelotvornijih namirnica za zdravlje očiju.

Pogledajte i: Šargarepe kao lek za plodnost

DETOKSIKACIJA

Ovo povrće je idealna hrana za čićšćenje organizma i pomaže u lečenju poliartritisa, osteohondroze, problema s varenjem, stolicom i hemoroidima

Za ove slučajeve se najčešće preporučuje sirova šargarepa poslužena u obliku soka – tako se lakše vari. Stručnjaci napominju da šargarepa ima znažno baktericidno dejstvo, pa bi bilo korisno promućkati sok u ustima pre konzumiranja.

Pogledajte i: Barena šargarepa i paškanat sa timijanom i medom

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *