5 pravila ishrane za mršavljenje - Men`s Health

5 pravila ishrane za mršavljenje

PRAVILO 10%
Za svakih 10 grama ugljenih hidrata, unesite barem jedan gram vlakana. Zašto baš 10 odsto? Zato što je to odnos u neobrađenim, prirodnim zrnima. Za zdravu prehranu važni su i ugljeni hidrati i vlakna, ali vlakna su vrlo često zanemarena u obrađenoj hrani.

RAZNI ZAČINI
Da li ste primetili da u nekim restoranima brze hrane sva hrana ima isti miris? To nije slučajnost već taktika kojom se mnogi koriste kako bi vas naveli da konzumirate više kalorija. No, istraživanja pokazuju da raznoliki začini (koji nisu so) mogu hrani dati bogatu aromu, zbog čega su ljudi skloni manjem unosu kalorija.

Pročitajte još i: 6 saveta za mršavljenje

JEDITE VOĆE, NEMOJTE DA GA PIJETE
Voćni sokovi začinjeni šećerom vrlo su nezdravi jer je odnos konzumiranih šećera i zdravih stvari jako nepovoljan. Voćni sokovi mogu povećati rizik dobijanja dijabetesa, ali jedenje voćki kao što su jabuke, grožđe ili borovnice može smanjiti taj rizik za čak 23 odsto!

PIJTE VODU
Važnost konzumiranja dovoljno vode često se naglašava jer je bitno za sve telesne funkcije, a jedna od njih je i metabolizam. Unošenje oko 1.5 litre vode dnevno poboljšava metabolizam i može doprineti izgaranju dodatnih 17.400 kalorija godišnje.

PODSETNICI
Nedavno istraživanje pokazalo je da oni koji pokušavaju da smršaju imaju više uspeha ako se svakodnevno podsećaju na svoje ciljeve. Bilo da je u pitanju postavljanje alarma ili Slanje poruke o tome koliko kalorija smeju da unesu, izgleda da oni koji se stalno podsećaju na svoj cilj imaju i više uspeha u njegovom ostvarivanju.

Pročitajte i  Hranljiva salata sa jajima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *