Naučnici otkrivaju: Da li je zdravo jesti suhomesnate proizvode? - Men`s Health

Naučnici otkrivaju: Da li je zdravo jesti suhomesnate proizvode?

Znamo da se plašite da tamo gde ima dima, ima i vatre i činjenica je da su se u poslednje vreme pojavile studije koje povezuju dimljene mesne prerađevine sa nastankom raka želuca, ali mnoga od tih istraživanjasu sprovedena u zemljama u kojima u ishrani ima i drugih kancerogenih faktora, smatra dr KristijanEjbnet iz Nacionalnog instituta za rak SAD-a.

Pravda za slaninicu: Kako smo odbranili čast mesa nad mesima

Međutim, rak nije jedina opasnost koja se krije u suhomesnatim specijalitetima. Ovi proizvodi sadrže veoma mnogo soli (250 g pršuta sadrži čitav preporučeni dnevni unos natrijuma za odraslu osobu), što može nepovoljno uticati na krvni pritisak, navodi se u ovogodišnjoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hypertension. Jedno švajcarsko istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju 50 i više grama mesnih prerađevina dnevno, imaju za 30 odsto veći rizik da dobiju rak debelog creva od onih koje jedu manje kolicine.

Savetnik Men’s Healtha za ishranu dr sci. Majk Rausel kaže da je bezbedno jesti jednu do dve porcije suhomesnatih proizvoda nedeljno.

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte i  Problem sa erekcijom? Možda nemaš dovoljno ovog vitamina
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *